Govor

Najlepša hvala za besedo. Spoštovane poslanke, spoštovani poslanci.

Bom kratka, se mi zdi pa prav, da vendarle nekaj besed namenimo temu rebalansu proračuna, ki je danes pred nami tudi na Odboru za delo, družino, socialne zadeve in invalide.

Zdaj rebalans proračuna navadno nastopi takrat, ko se zgodijo neke makroekonomske, nove makroekonomske okoliščine. V Vladi ste se odločili, da boste šli v rebalans proračuna, kolikor sem jaz razumela, predvsem zaradi tega, ker bodo izdatki zaradi ukrepov, ki so namenjeni blaženju draginje se zvišali, seveda tukaj jaz ne vidim težav, glede na to, da najranljivejšim skupinam in tistim, ki pomoč ob izdatkih, ki se napovedujejo in so zaenkrat res tudi te osnovne življenjske potrebščine zelo poskočile, je seveda prav, da naredimo vse, da omilimo njihove stik stiske. Je pa zanimivo, da ste pa ves čas prej problematizirali naš proračun, torej ta, ki je sedaj sprejet, zdaj ga pa delate rebalans proračuna, ker naj bi bil previsok, vi pa sedaj, kolikor je meni znano, ta proračun povečujete za 639 milijonov evrov.

Zdaj, če se osredotočim samo na dve postavki s strani tega ministrstva, torej za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ministrstvu namenjate, če sem jaz prav pogledala, 140 milijonov več, zdaj pa je zanimivo kako to razporejate. Največ sredstev dodatnih dajete trgu dela in delovnim pogojem. Tisto, kar pa mene bolj skrbi je pa to, da namenjate 20 milijonov manj za družinske prejemke in starševska nadomestila. Tukaj me zanima zakaj takšna odločitev. Torej dvajset milijonov manj namenjate za družinske prejemke in starševska nadomestila, pa vemo, da to je kategorija, ki tudi v teh, bom rekla, zahtevnih časih, kar potrebuje našo pomoč v obliki financ, tako da bi vas prosila, zakaj ste tukaj šli v zmanjšanje. In v zmanjšanje ste šli tudi pri dolgotrajni oskrbi za 7 milijonov, tudi tukaj bi želela vaš odgovor. Zdaj meni je jasno, da nihče ne bo dobil manj od postavk kot je zmožen porabiti do konca leta, če jaz prav razumem ta proračun, ampak vendarle sta pa to dve pomembni vprašanji, ki tudi za našo stranko sta izjemnega pomena, ker vemo, da tukaj so ljudje, ki so odvisni od dolgotrajne oskrbe, ki potrebujejo pomoč, ki potrebujejo to tudi, bom rekla, neko finančno zaščito, vi pa na teh postavkah zmanjšujete sredstva, namesto da bi jih po mojem mnenju celo povečevali lahko. Čeprav je prejšnja Vlada res zagotovila prav na teh dveh postavkah precejšnje število sredstev, zdaj pa vi to znižujete, tako da bi tukaj prosila, če mi lahko kar takoj odgovorite na ti dve zastavljeni vprašanji. Najlepša hvala.