Govor

Dober dan na 6. nujni seji Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide!

Vse članice in člane odbora, vabljene, vse ostale prisotne lepo pozdravljam!

Sejo s tem začenjam in vas obveščam, da sem prejel nekaj pooblastil, in sicer: poslanko Anjo Bah Žibert nadomešča poslanec Franci Kepa, poslanca Aleksandra Reberška nadomešča poslanec Janez Žakelj in poslanko Terezo Novak nadomešča poslanko Katarina Štravs.

V poslovniškem roku nisem prejel predlogov za spremembo dnevnega reda, zato ugotavljam, da je določen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem.

S sklicem ste prejeli naslednji dnevni red, ima prvo in eno edino točko, to je Predlog rebalansa proračuna Republike Slovenije za leto 2022.

K tej točki torej prehajamo - 1. TOČKA - PREDLOG REBALANSA PRORAČUNA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA LETO 2022.

Gradivo je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora, na sejo pa sta bila vabljena Ministrstvo za finance in Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Obravnavo bomo opravili na podlagi 166. člena Poslovnika Državnega zbora, torej kot zainteresirano delovno telo. V skladu s Poslovnikom lahko odbor kot zainteresirano delovno telo obravnava predlog rebalansa z vidika svojih pristojnosti, torej le v tistem delu, ki se nanaša na njegovo delovno področje. To pomeni, da bomo obravnavali le tisti del predloga, ki se nanaša na Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Najprej bi moral predati besedo predstavniku Ministrstva za finance, pa ga ne vidim med nami, nato bi predal besedo še predstavniku Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, pa ga tudi ne vidim med nami, sem bil pa vmes obveščen, da so, da so predstavniki na poti, zato me zanima s strani sodelujočih poslank in poslancev na tem odboru, če bi bilo okej, da začnemo z razpravami, pa se bodo vanje predstavniki Vlade vključili, ko prispejo, sočasno s tem odborom, še to moram izpostaviti, za voljo korektnosti, poteka tudi seja Vlade. Je kakšno nasprotovanje, da preidemo na razpravo na tak način? (Ne.) Ne vidim na nasprotovanja, zato odpiram razpravo članic in članov odbora. Zaupam, da ste si temeljito pregledali gradivo, kot je bilo objavljeno. Bi želel kdo razpravljati? (Ne.) Ne vidim prijavljenih k razpravi.

To je precej neobičajen razvoj dogodkov, zato bom sam namenil kot prvi nekaj besed temu rebalansu.

Zdaj, ta rebalans ni namenjen, ni namenjen uresničevanju temeljnih politik, ki smo si jih zadali v koaliciji sestave Gibanja Svoboda, Socialnih demokratov in Levica. Gre za popravek dokumenta in finančne strukture, kot je bilo, kot je bila ta podedovana še iz prejšnje Vlade in v osnovi z rebalansom poskušamo gasiti požare, kaj se je na prenekateremu ministrstvu zgodilo, je, da potem, ko je nastopila nova koalicija z novo Vlado, smo ugotovili, da so marsikatere postavke finančno podhranjene, da sredstev za predvidenih ukrepov tam ni, marsikak ukrep je bil tudi domišljen na pol.

Kar poskušamo torej s tem rebalansom je zaščiti luknjo in raztrganine v državnih financah, kot smo jih podedovali. Proračun za 2023 oziroma potem naprej za 2024, običajno se sprejemata dva proračuna v kompletu, za naslednji dve leti, pa sta tista, v katere se bodo morale preliti nove politike, ki jih želimo izvajati v dani koalicijski zasedbi. Tisti proračun bo torej neko merilo, po katerem bomo krojili samega sebe glede na to, kaj smo ljudem na državnozborskih volitvah obljubili. Ker vidim, da so se nam vendarle pridružili vladni predstavniki. Sprašujem naslednjo prijavljeno razpravljavko, to je poslanka Eva Irgl, če je v redu, da najprej nastopijo s predstavitvami predstavniki vlade? Drži, edino pravilno, zato predajam besedo predstavniku vlade. Bi vas tudi prosil, ko se prijavite k besedi, da se za magnetogram predstavite. Izvolite, beseda je vaša.