Govor

Ja, hvala predsednik.

Kolegice in kolegi!

Točka dnevnega reda je Predstavitev revizijskega poročila o smotrnosti nabave bojnih kolesnih vozil 8 X 8 za potrebe Slovenske vojske. Gre za največji vojaški nakup v zgodovini samostojne Slovenije in mislim, da se je treba glede te zadeve pogovarjati na najvišji politični ravni in zato mene zanima, kje je minister za obrambo.

Jaz ne dvomim o tem, da na nasprotni strani nimamo kompetentnega sogovornika. Dr. Črnčec, verjamem, da zadeve pozna, pa vendarle bi računal, da bo ob tako pomembni temi tukaj minister za obrambo Marjan Šarec. Če je v tujini, je to opravičljiv razlog. Če ga pa v tujini ni, če je šel v kakšen štarter ali pa kakšna druga zadeva, pa lahko počakamo, da minister sam pride. Gre za prepomembno in preobčutljivo stvar, da ne bi imeli tukaj, če že ne premierja, pa vsaj ministra za obrambo, ki je bil vabljen na sejo. Seveda ga lahko nadomešča državni sekretar, ampak gre le za neko politično kulturo in če je že minister nastopal in pa sporočal javnosti, kako smo odstopili oziroma bomo odstopili od te pogodbe, bi pričakoval, da pride minister in da tudi on nekako s svojim nastopom tukaj pokaže ali ve ali ne ve o čem se tukaj gre.

Predsednik, predlagam, da se pozanimamo zakaj ministra ni. Saj pravim, če so opravičljivi razlogi, razumem, kar je seveda tujina, če pa temu ni tako, bi pa pričakoval, da pride pred poslance minister in minister to zadevo obrazloži.

Druga zadeva pa mogoče, no, samo v razmislek. Zdaj ne vem, kako je pri vas, ampak večina Poslanskih skupin mislim, da se ob torkih začenja ob 10., če bi mogoče takrat prekinili, da se lahko poslanci udeležimo seje Poslanske skupine in se potem, kaj jaz vem, ob pol polne, polne zadevo naprej nadaljuje.

Hvala lepa,