Govor

Najlepša hvala, spoštovana predsednica za besedo.

Spoštovane poslanke in poslanci, spoštovani minister, državna sekretarka!

V Novi Sloveniji seveda ukrepe te novele zakona o oskrbi s plinom, ki uvaja večjo varnost pri oskrbi s plinom za gospodarstvo, za javne zavode in za državljane, podpiramo.

Sicer pa že dlje časa v Novi Sloveniji opozarjamo, da je Vlada spregledala tako javne zavode, kot gospodarstvo. In to nas zelo skrbi.

Veseli nas, da je bil slišan naš glas, ki smo ga dali z amandmajem, da se vključi javne zavode, se pravi vrtce, šole in: zdravstvene domove med tiste ustanove, ki imajo zagarantirano ceno, saj bo to nekoliko olajšalo tako pritisk na vrtčevske otroke, se pravi, starše vrtčevskih otrok, šolarjev, pa tudi širše, recimo stanovalcev domov za starejše in zdravstvo. Zato, prav zato, ker je bilo to upoštevano, bomo ta zakon podprli, od Vlade pa pričakujemo bolj odročno reagiranje in uvedbo energetske kapice za plin in elektriko, tako za gospodarstvo, ki je bilo do sedaj zanemarjeno, kot tudi za večje odjemalce elektrike, javne zavode. Vlada nas je včeraj na odboru, nam je razlagala, da to ni možno. Po naših podatkih pa tako Španija kot Portugalska ima ta kapico na plin in tudi so namenili preko 8 milijard evrov za subvencioniranje cen elektrike in plina, tako da po naših podatkih tudi Vlada še ni Evropski komisiji spustila vprašanja, se pravi, jih vprašala, če je to možno, tako da jaz računam, da boste to nemudoma storili, saj ko bo enkrat gospodarstvo se ustavilo, potem nas ne reši nič več. Gospodarstvo torej potrebuje predvidljivo okolje, zato od Vlade pričakujemo, da bo čim prej bolj natančno povedala kaj bo storila na področju energetske krize, saj samo obljubljanje recimo enih, enega paketa ukrepov, prvi koraki, pa skrbno spremljanje pri tem ne pomaga, v bistvu milijarda pa pol za gospodarstvo, nekaj je, gospodarstvo pa potrebuje jasno in predvidljivo okolje.

Moram poudariti, tudi nas v Novi Sloveniji skrbijo nepremišljene izjave premierja, ki govori, da bo nekatera podjetja pozimi, da bodo pač zaprta. Vsi vemo, da ko se enkrat podjetje zapre, ga je zelo težko odpreti nazaj, to pa pomeni krizo za tiste, ki so zaposleni, pa tudi za celo gospodarstvo. Se pravi, Zakon o oskrbi plinov, zakon bomo podprli, apeliramo pa na Vlado, da se odločneje sooči s krizo.

Hvala.