Govor

Spoštovani kolegice poslanke in kolegi poslanci, gospe in gospodje! Začenjam 16. izredno sejo Državnega zbora, ki sem jo sklicala na podlagi prvega odstavka 58. člena in drugega odstavka 60. člena Poslovnika Državnega zbora.

Obveščam vas, da je umrla gospa Marija Ana Tisovic, poslanka Državnega zbora v mandatnem obdobju 2000-2004. V minulih dneh pa nas je zapustila tudi ena najopaznejših javnih osebnosti, britanska kraljica Elizabeta II. Prosim vas, da spomin na preminuli počastimo z minuto molka. / minuta molka/

Obveščena sem, da se današnje seje ne morejo udeležiti naslednje poslanke in poslanci: Alenka Jeraj, Anja Bah Žibert, Jelka Godec od 15.30 dalje, Jožef Horvat do 15. ure, Janez Cigler Kralj od 12.30 do 15. ure, Jernej Vrtovec od 12.30 do 15. ure, mag. Matej Tonin od 13.30 dalje, Iva Dimic od 17. ure dalje in sama od 17. ure dalje.

Na sejo sem vabila predstavnike Vlade. Vse prisotne lepo pozdravljam!

Prehajamo na določitev dnevnega reda 16. izredne seje Državnega zbora. Predlog ste prejeli v sredo, 7. septembra 2022, s sklicem seje. O predlogu dnevnega red bomo odločali v skladu s prvim odstavkom 64. člena poslovnika. Predlogov za širitev dnevnega reda nisem prejela, zato zboru predlagam, da za današnjo sejo določi dnevni red, kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na odločanje, zato vas prosim, da preverite delovanje svojih glasovalnih naprav. Glasujemo. Navzočih je 86 poslank in poslancev, za so glasovali vsi.

(Za so glasovali vsi.)

Ugotavljam, da je dnevni red 16. izredne seje Državnega zbora določen.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – DRUGA OBRAVNAVA PREDLOGA ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O OSKRBI S PLINI, NUJNI POSTOPEK.

Predlog zakona je v obravnavo Državnemu zboru predložila Vlada. Za dopolnilno obrazložitev predloga zakona dajem besedo mag. Bojanu Kumru, ministru za infrastrukturo.