Govor

Predsednica, hvala.

Državni sekretar Šoltes, ekipa s pravosodnega ministrstva, sočlani, kolegi poslanci in poslanke!

Pred nami je tako imenovana Direktiva Evropskega parlamenta in Sveta o boju proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini. Mene je začudilo, da šele po tolikih letih, dejansko po epidemiji nasilja nad ženskami, ki je v celotni Evropski uniji, da je šele zdaj to pred nami in je to v bistvu prvi zakonodajni akt na ravni EU, ki bo posebej obravnaval to zavrženo vrsto nasilja. Jaz sem še vedno v šoku zaradi dogodkov, ki so se dogodili pred dnevi v mariborskem parku, kjer je dejansko prišlo do brutalnega obračuna z nesrečno 20-letnico. Prav tako sem v šoku nad domnevno nizkotnimi zlorabami v tem famoznem Fotopubu. Tako, glejte, očitno Slovenija kot del Evropske unije ima s tem velik, velik problem. Kot sem ugotavljal, razširjeno je po vsej Evropski uniji. V gradivu smo lahko prebrali, da vsaka tretja ženska naj bi bila prizadeta s strani oseb, ki počnejo ta nizkotna dejanja, in vsaka deseta ženska je poročala, da je bila žrtev spolnega nasilja, vsakega dvajseta pa, da je bila posiljena – grozljivi podatki.

To nasilje v tem zakonodajnem okviru, ki ga danes obravnavamo, na ravni Evropske unije, ima pa tudi aplikacije v Listini Evropske unije o temeljnih pravicah, kjer je taksativno našteta pravica do človekovega dostojanstva, pravica do življenja, prepoved mučenja, nečloveškega, ponižujočega ravnanja, prepoved diskriminacije, tudi diskriminacije zaradi spola in pravica do dostopa sodnega varstva – vse to je tu zajeto in vsa ta dejanja to de facto kršijo.

Vedno znova se sprašujem, kaj lahko mi kot družba in v končni fazi tudi mi kot poslanci naredimo za to, da se ta necivilizirana dejanja občutno zmanjšajo. Kot rečeno, ugotavljamo lahko vsi, da je ta epidemija nasilja nad ženskami res velika in strašljiva. Ko se je državni sekretar sprehodil čez člene, posilstvo, pohabljanje ženskega spolovila, deljenje intimnih in prirejenih vsebin brez privolitve žrtve, tudi konjunkturna dejanja s svojstva kibernetskega nasilja, se pravi, zalezovanja, nadlegovanja, kibernetskega spodbujanja k nasilju in sovraštvu, glejte, vse to je tudi že rezultiralo s samomori nesrečnih najstnic in najstnikov, tudi odraslih oseb, in sem vesel, da so ti členi vključeni. Jaz se tudi strinjam, da kaznivo dejanje pohabljanja ženskih spolnih organov se mora tretirati kot kaznivo dejanje posilstva; jasno, gre za izredno grob poseg v žensko telo, po moji oceni gre za barbarstvo najnižje vrste in se seveda to naj tretira kot posilstvo.

Seveda pa moram tudi izreči neki apel na slovenske organe pregona kot sem uvodoma izpostavil tovrstnih kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost seveda predvsem na policijo in tožilstvo. Sledilce, storilce se mora najprej izslediti in potem seveda jih primerno kaznovati. Sedaj v tej zadnji aferi, ko smo imeli periferij Fotopub, kjer se je policija zelo medlo odzvala bila je zelo inerična pa ne vem saj bomo nekaj ugotovili ali pa ne bomo. Jaz vsaj upam, da so se do tega trenutka to nesrečno klet Fotopuba vsaj ogledali, da so zavarovali dokaze, da so morebiti zasegli telefone, da imajo neke dokaze od teh domnevnih akterjev in da bo tudi, potem slovensko tožilstvo primerno se odzvalo.

Za enkrat toliko.

Hvala.