Govor

Dobro jutro! Vsi lepo pozdravljeni! Začenjam 2. sejo Odbora za pravosodje.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednje članice in člani odbora: Andrej Hoivik, ki ga nadomešča Franc Rosec, Bojan Čebela, ki ga nadomešča Lenart Žavbi.

Ker k dnevnemu redu seje ni bilo predlogov za njegovo spremembo, je določen, kot je bil predlagan s sklicem seje.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PREDLOGA DIREKTIVE EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA O ZAŠČITI OSEB, KI SE UDEJSTVUJEJO PRI UDELEŽBI JAVNOSTI PRED OČITNO NEUTEMELJENIMI ALI ZLORABLJENIMI SODNIMI POSTOPKI STRATEŠKE TOŽBE ZA ONEMOGOČANJE UDELEŽBE JAVNOSTI.

Predlog stališča je na podlagi prvega odstavka 4. člena Zakona o sodelovanju med državnim zborom in vlado v zadevah Evropske unije Državnemu zboru v obravnavo dne 4. 7. 2022 posredovala Vlada in je objavljen na spletnih straneh Državnega zbora.

Na sejo je bilo vabljeno Ministrstvo za pravosodje.

Začenjamo obravnavo predloga stališča, ki jo bomo opravili na podlagi 154.h člena Poslovnika Državnega zbora. Po opravljeni razpravi o predlogu stališča ter po razpravi in glasovanju o morebitnih amandmajih bo odbor oblikoval mnenje in ga posredoval Odboru za zadeve Evropske unije kot pristojnemu odboru.

Uvodno besedo dajem državnemu sekretarju Ministrstva za pravosodje dr. Igorju Šoltesu.