Govor

Preiskovalne Komisije O Ugotavljanju Politične

Kot gradivo za to točko dnevnega reda ste prejeli poziv poslanskim skupinam ter predloge poslanskih skupin, ki ste jih prejeli v sistemu Udis, delovno besedilo predloga sklepa z dne 6. julija 2022, ki je objavljeno na e-klopi.

Državni zbor je na seji 30. junija 2022 odredil parlamentarno preiskavo o ugotavljanju politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi domnevnega nezakonitega financiranja političnih strank in strankarske politične propagande v medijih pred in med volitvami poslancev v Državni zbor leta 2022 s finančnimi sredstvi podjetij v državni lasti, državnih institucij ter subjektov iz tujine.

6. člen Poslovnika o parlamentarni preiskavi določa, da preiskovalno komisijo sestavlja najmanj pet članov, vsak član ima svojega namestnika, ki je član iste poslanske skupine, poslanska skupina pa se lahko odpove članstvu oziroma namestništvu v preiskovalni komisiji. Predsednik in podpredsednik preiskovalne komisije se imenujeta izmed članov. V preiskovalno komisijo se lahko imenujejo samo poslanci.

Navedena parlamentarna preiskava je odrejena na zahtevo poslancev, zato je treba pri njeni sestavi upoštevati peti odstavek 6. člena poslovnika, v skladu s katerim imajo vse poslanske skupine v preiskovalni komisiji enako število članov oziroma njihovih namestnikov, predsednik preiskovalne komisije pa se imenuje izmed poslancev, ki so vložili zahtevo za uvedbo parlamentarne preiskave.

Po odreditvi parlamentarne preiskave so bile poslanske skupine pozvane, da sporočijo svoje predloge o zastopanosti v preiskovalni komisiji. Po prejetih predlogih poslanskih skupin bi preiskovalna komisija imela pet članov in pet namestnikov članov, in sicer so poslanske skupine Svoboda, SDS, SD, Levica in Nova Slovenija – Krščanski demokrati predlagale vsaka po enega člana in enega namestnika člana. Poslanska skupina Svoboda je podala tudi predlog za predsednico preiskovalne komisije, predlog za podpredsednika pa je podala Poslanska skupina SD. Poslanska skupina italijanske in madžarske narodne skupnosti se je članstvu oziroma namestništvu v preiskovalni komisiji odpovedala. Kot delovno gradivo ste prejeli predlog sklepa, v katerega so vključeni posredovani predlogi poslanskih skupin.

Želi kdo razpravljati? Ugotavljam, da ne, zato zaključujem razpravo.

Na glasovanje dajem naslednji predlog sklepa: Mandatno-volilna komisija predlaga Državnemu zboru, da sprejme Sklep o sestavi in imenovanju predsednice, podpredsednika, članov in namestnikov članov Preiskovalne komisije o ugotavljanju politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi domnevnega nezakonitega financiranja političnih strank in strankarske politične propagande v medijih pred in med volitvami poslancev v Državni zbor leta 2022 s finančnimi sredstvi podjetij v državni lasti, državnih institucij ter subjektov iz tujine v predlaganem besedilu.

Glasujemo. Za je glasovalo 14 članic in članov, proti nihče.

(Za je glasovalo 14.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Zaključujem to točko dnevnega reda.

Prehajamo na 4. TOČKO DNEVNEGA REDA – DOLOČITEV KANDIDACIJSKEGA POSTOPKA ZA IMENOVANJE ČLANOV SVETA FUNDACIJE ZA FINANCIRANJE ŠPORTNIH ORGANIZACIJ V REPUBLIKI SLOVENIJI.

Za sejo ste prejeli delovno gradivo, v katerem je opisan postopek imenovanja članov sveta fundacije in naveden sklep, o katerem bomo odločali.

Zakon o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenija v tretjem odstavku 10. člena določa sestavo Sveta fundacije za financiranje športnih organizacij v Republiki Sloveniji, ki ima 17 članov, od katerih Državni zbor imenuje in razrešuje 16 članov, Vlada pa enega. V skladu s 1. točko tretjega odstavka 10. člena navedenega zakona Državni zbor imenuje enega člana na predlog Združenja občin Slovenije, enega člana na predlog Skupnosti občin, 14 članov na predlog strokovnega sveta Republike Slovenije za šport izmed predlogov nacionalnih športnih zvez, občinskih športnih zvez, predstavnikov športnikov in predstavnikov trenerjev. Glede na to, da decembra 2022 članom sveta fundacije poteče petletni mandat mora Državni zbor imenovati nove člane. Želi kdo razpravljati? Zaključujem razpravo.

Dajem na glasovanje naslednji predlog sklepa: »Mandatno-volilna komisija pozove Združenje občin Slovenije, Skupnost občin Slovenije in strokovni svet Republike Slovenije za šport, da ji do vključno ponedeljka 21. novembra 2022 posredujejo predloge kandidatov za člane sveta Fundacije za financiranje športnih organizacij v Republiki Sloveniji z naslednjimi podatki o kandidatih: osebno ime, datum rojstva, stalno prebivališče in naslov za vročanje, če ni enak stalnemu prebivališču, naziv delodajalca in delovnega mesta oziroma delo, ki ga opravlja, pisno izjavo kandidata, da soglaša s kandidaturo, pisno izjavo kandidata, da je seznanjen s pogoji iz tretjega odstavka 10.a člena ZLPLS in jih izpolnjuje, kratko utemeljitev predloga.«

Glasujemo.

(Za je glasovalo 15.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Zaključujem to točko dnevnega reda.

Prehajamo na 5. TOČKO DNEVNEGA REDA, IN SICER ADMINISTRATIVNE ZADEVE.

V okviru te točke bomo obravnavali vloge poslancev Katarine Štravs, Tomaža Laha in Jožefa Lenarta za najem službenega stanovanja. Vloge ste zaradi varstva podatkov prejeli v varovani predal sistema Udis. Poslanka Katarina Štravs proti za dodelitev drugega stanovanja, kot ji je bilo prvotno dodeljeno. Poslanca Tomaž Lah in Jožef Lenart pa podajata vlogi za najem službenega stanovanja na podlagi 9. člena in drugega odstavka 10. člena stanovanjskega pravilnika v skladu s katerim lahko Mandatno-volilna komisija nezasedena stanovanja odda prosilcu v najem tudi med mandatom in brez objave razpisa. Želena stanovanja navedena v vlogah so nezasedena, zato predlagam, da vlogam ugodimo. Prav tako predlagam, da poslanki Leni Grgurevič začasno dodelimo nadomestno stanovanje, ker je stanovanje, ki ji je bilo dodeljeno na podlagi njene prijave na razpis še trenutno nevseljivo. Želi kdo razpravljati? Ugotavljam, da ne. Zaključujem razpravo.

Na podlagi prvega odstavka 8. člena v zvezi z drugim odstavkom 10. člena stanovanjskega pravilnika na glasovanje dajem naslednje predloge sklepov: »Mandatno-volilna komisija dodeljuje poslanki Katarini Štravs v najem službeno stanovanje navedeno v vlogi.«

Glasujemo.

(Za je glasovalo 15.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Drugi sklep: »Mandatno-volilna komisija dodeljuje poslancu Tomažu Lahu v najem službeno stanovanje navedeno v vlogi.«

Glasujemo.

(Za je glasovalo 15.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Tretji sklep: »Mandatno-volilna komisija dodeljuje poslancu Jožefu Lenartu v najem službeno stanovanje navedeno v vlogi.«

Glasujemo.

(Za je glasovalo 15.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Četrti predlog sklepa: »Mandatno-volilna komisija začasno dodeljuje poslanki Leni Grgurevič nadomestno stanovanje za čas dokler stanovanje, ki ji je bilo že dodeljeno ni vseljivo.«

Glasujemo. Za je glasovalo 15, proti nihče.

(Za je glasovalo 15.) (Proti nihče.)

Tudi ta sklep je sprejet.

Zaključujem to točko dnevnega reda in 7. nujno sejo Mandatno-volilne komisije.

Lep dan.