Govor

… da greste po vrsti očitno. Jaz zdaj, predsednica zdaj jaz mislim, da ni potrebe, da ste malo pokroviteljski prej bili do mlajših kolegov iz SDS, zdaj referirati na mladostno ali karkoli drugega, poglejte, res ni korektno.

Hvala za dano besedo. Spoštovana kandidatka za ministrico. Jaz imam tudi za vas nekaj konkretnih vprašanj. Zdaj, vi ste dejali, da boste tudi sledili decentralizaciji. Prihajam iz Maribora. Mi imamo v Mariboru Pokrajinski arhiv Maribor in kot veste, se že dlje časa prizadevat tudi v Murski Soboti, sicer to je bolj za kolega iz Nove Slovenije, Jožefa Horvata, ampak ker pač sodelujemo, poznam te zadeve, da bi tam zaživela dislocirana enota. Dislocirana enota Pokrajinskega arhiva Maribor, se pravi, v Murski Soboti. Tukaj vam naj povem, da v NJP so ta sredstva že zagotovljena. Ne vem, če vam je znano, za izgradnjo, ki naj bi se zgodila tam v prvi polovici leta 2024.Zzdaj seveda pred odprtjem in zagonom te dislocirane enote vi veste, da je Prekmurje zelo bogato z arhivskim materialom, dokument je tako dalje. Gre tudi za en konstitutivni del naše ljube Slovenije, zato me zanima, če boste pospešili pridobitev sredstev tam za oceno najmanj tri zaposlene, ker zdaj sama stavba ne pomaga nič. Se pravi, da bo enota funkcionalna, da se bo začela povezovati z lokalnimi okoljem, in da bo seveda služila svojemu namenu. To me zanima, ker to je že nekaj časa v načrtih.

Drugo vprašanje, ko ste govorili o reformiranju. Poglejte, pri registru nesnovne kulturne dediščine, vodi ga Ministrstvo za kulturo. Ko pa različni predlagatelji vlagajo svoje prošnje za kakšno, ne vem, zadevo, vam pa povem čisto iz prakse in tukaj me, ministrica, zanima oziroma kandidatka za ministrico, zanima vaše mnenje. Eminentni zgodovinarji iz Maribora so vložili recimo za trgatev stare trte, se pravi, tisti uradni: prejemnik je SEM, Slovenski etnografski muzej. Tam pač, bi rekel, eni ljudje, zdaj ali opravljajo ali ne opravljajo svojega dela dobro, ampak verjeli ali ne, vlogo za trgatev stare trte so zavrnili. Veste zakaj? Zaradi tega, ker bojda to ni nikjer v nobenem aktu napisano, da še ta prireditev, ker mi imamo v Mariboru res da uradno leta 1987, že prej seveda je pa sam akt, da rečem, obiranje stare trte pa že gre tam, že čez 50 let, so zavrnili na SEM, ker bojda niso zadostili pogoju 50 let, kjer pa ni nikjer napisan. Tako, da tukaj vas prosim, da mogoče, ko boste zdaj sedli na ministrski stol, da naredite dejansko, poglejte, gre za prireditev, ki sega čez meja Slovenije, ki je že evropsko znana, če bi taka zadeva kot je najstarejša trga na svetu bila nekje v Gradcu, bi to bil kulturni izvozni artikel takoj za, če malo karikiram, za Mozart kuglo. Tako da, dajte spoštovana kandidatka za ministrico malo prevetriti te postopke, pa morda to predlagalno funkcijo dejansko uvesti na samem Ministrstvu za kulturo. Jaz mislim, da zdaj da SEM je postalo neko slepo črevo, ki dejansko take projekte štopa. To vas res prosim za vaš odgovor.

Zdaj, ko ste še pa dejali, ko ste dejali, da mora biti kultura dostopna vem. Kako boste to »de facto« storili v praksi. Verjamem, da ste tudi konzumentka umetnosti tudi izven naših meja, recimo v dunajski operi, tam lahko res da pod streho na stojišču poslušate opero za recimo 5 evrov. Kako boste to spoštovana kandidatka zagotovili v slovenskih hramih kulture? To me zanima.

In kot zaključek. Jaz zdaj, poglejte, jaz mislim, da je naš odhajajoči minister Vasko Simoniti bil res odličen. Upam, da vam bodo ti čevlji tudi nekako prav. Verjamem, da se boste trudili, tako da, želim vam vse uspešno na vaši poti, ker koalicija kot je bilo rečeno s strani kolegov Hoivika, vas bo seveda potrdila, za te moje tri vprašanja se vam pa zahvaljujem za vaše odgovore.

Hvala.