Govor

Hvala predsedujoča za besedo.

Zdaj, jaz bom mogoče, mogoče malo širše pri 1. amandmaju, bi malo širši kontekst povedal, pa mogoče pa pri ostalih ne bo potrebno toliko komentirati, ker se dejansko malo vsebinsko nanašajo.

Namreč, mi smo že predlagali tudi, bi rekel, amandma za sklenitev naslova zakona. Namreč, mi se v Slovenski demokratski stranki se zavedamo težav, ki prihajajo v obdobju, ki je pred nami. Vemo, da smo vsi odvisni od gospodarstva, njegove kondicije in naš namen je bil, da razširjamo čim večji nabor pri vseh upravičencev te pomoči, kot tudi, da razširimo ta nabor energentov, če se omejimo samo na plin in pa električno energijo. Namreč, tudi ostali segmenti so zelo pomembni in pa tudi ni samo elektrika in pa električna energija in pa plin tisti dejavnik, ki vplivata na gospodarstvo. To so tudi drugi dejavniki.

Prav tako smo se, kot smo omenili, da bi tudi razširili na ribištvo in pa gospodarski del kmetijstva. Namreč, tudi ti dve panogi ustvarjata novo dodano vrednost, in mislimo, da je potrebno gledati širši spekter, ne samo določene subjekte oziroma objekte, ampak je treba imeti pred /nerazumljivo/ malo širšo sliko.

V odgovor oziroma v pri obrazložitvi gospoda državnega sekretarja je bilo rečeno, da pač treba vzeti samo ti dve, ta dva energenta, da smo lahko, če /nerazumljivo/ razširimo, da težavah pri Evropski komisiji. /nerazumljivo/ OK, načeloma bi lahko človek rekel, ampak se, mi smo suverena država. Mislim, da moramo zagovarjati svoje vrednote, svoje cilje in tudi gledati na svoje gospodarstvo, in da, če nekdo zagovarja samo, reče, da samo električna energija in pa plin, da to pravično stalo, pa ne, pa mogoče, se najde tudi kakšna vrzel oziroma možnost znotraj vseh teh pravilnikov in zakonov, da se tudi ta dejavnost razširi. Smo pač država z zelo veliko pokritostjo gozda. To je naša ena, in bolj ko ne, edina surovina, s katero sami razpolagamo in /nerazumljivo/ mi bogati na drugi, ne tako, ko imajo pač ostale /nerazumljivo/ države imajo veliko plina in pa nafte in pa ostalih zadev, tako da mislim, da so naši amandmaji šli v to smer, da bi ta nabor, kot upravičence, kot energentov razširili, da bi s tem ne bi slučajno izpustili kakšnega subjekta, ki bo pomoči vreden, ki prispeva v državno blagajno, tako da mi smo /nerazumljivo/ dobro, da se te naši amandmaji upoštevajo.

Hvala.