Govor

Hvala, predsednica, za besedo.

Jaz bi se kar navezal na kolegico. Vesel sem, no, da je Vlada prepoznala konstruktivnost Slovenske demokratske stranke, ko smo že v resnici 13. maja predlagali to znižanje DDV na tisti seji konec junija, ko smo obravnavali ta naš Predlog zakona znižanja na 5 %, je državni sekretar zagovarjal stališče Vlade, da je take ukrepe potrebno premisliti, da je k vsaki taki spremembi potrebno pristopiti zelo preudarno. Veseli me dejstvo, da je Vlada prepoznala, da je ta ukrep, torej znižanje DDV tak preudaren ukrep in tukaj bom rekel, podpiram to, da je potrebno znižati ta DDV.

Morda še naj izpostavim skrb Zakonodajno-pravne službe, ki je omenila ta 4. člen. Sicer me veseli, da je Vlada končno v Državni zbor prinesla zakon, ki si res zasluži naziv, da se začne uporabljati oziroma začne veljati že naslednji dan po objavi v Uradnem listu. Do zdaj smo imeli vse take zakone, ki temu niso sledili, so bili pač ad hoc zakoni, ki si jih je Vlada zamislila iz takšnih in drugačnih razlogov. Zdaj pa imamo tukaj pred sabo končno en zakon, ki gre v prid vsem državljanom in državljankam.

Zato v Slovenski demokratski stranki podpiramo to znižanje.

Kot pa je dejala kolegica, se mi zdi, da bi bila ta ekstra nizka stopnja, torej 5 % DDV res primerna. Kot ste tudi v Vladi predstavili to tabelo, imamo nekatere države, ki so znižale ali na 6 %, ali na 5 %, ali celo na 0 %. In primanjkljaj, ki bi bil, vsaj tako je Vlada zapisala v mnenju pri našem zakonu iz maja, da bi se izrazil to 190 milijonov evrov primanjkljaja na leto. Torej, če teh 9 mesecev zaokrožimo, bi bilo to okoli 150, 160 milijonov evrov primanjkljaja. Glede na proračun je to približno 1 %, in se mi zdi, da bi ta odstotek vsem državljanom in državljankam pomenil veliko.

Tako, da jaz bom absolutno podprl naš amandma, ki naslavlja tudi to kurilno olje. Pri zakonu pa seveda ga načeloma podpiram.

Hvala.