Govor

Najlepša hvala za besedo.

V Slovenski demokratski stranki predlagamo amandma, ki nekako sledi temu, kar smo vložili v našem zakonu, ki je bil obravnavan na izredni seji 27. 6. 2022, in sicer, da se DDV zniža na 5 %. Namreč, ne vidimo razloga, zakaj vztrajate pri 9,5 %. Sploh pa so nenavadni argumenti, ki smo jih slišali z vaše strani tako rekoč v vseh stališčih koalicijskih poslanskih skupin, in to, kar beremo in smo slišali tudi danes. Namreč, takrat so vas zelo skrbeli prihodki v proračun, za naš predlog ste ocenili, da bo to velika katastrofa, če znižamo DDV. Menili ste, da se nižji DDV ne bi odrazil v nižjih cenah, da bi zgolj distributerjem s tem naredili uslugo. Očitali ste nam, da gre za populističen ukrep. V bistvu predlagate zelo podobno, s tem da DDV pač znižujete na 9,5 %. V Slovenski demokratski stranki še vedno menimo, da je pravilno, da glede na trenutno situacijo na trgu energentov in vsesplošno tudi ostalo draginjo znižamo DDV na 5 %. Številne države so to naredile. Na primer, tule gledam, Poljska je celo za zemeljski plin znižala s 23 % DDV na 0 %, za električno energijo in daljinsko ogrevanje pa na 5; tudi druge države so sledile, na primer, na 5 %, na 6 %, zelo različno. Ampak ker ta možnost obstaja in ker dejansko v Slovenski demokratski stranki menimo, da glede na vsesplošno draginjo se to v prihodkih v proračunu, kar se tiče DDV, ne bo odrazilo, bi se pa seveda odrazilo na položnicah državljank in državljanov. Gre vseeno za, bom rekla, ne izdelek, ampak gre za energente in za distributerje, ki se jih dejansko lahko nadzira, zato verjamem, da se ta razlika ne bi odrazila v višjih maržah. In resnično glede na vsesplošno draginjo še vedno vztrajamo, da znižamo DDV na 5 %, kot smo tudi predlagali v svojem zakonu.

Kot drugo pa dodajamo še kurilno olje. Kar 14 % gospodinjstev v Sloveniji se ogreva s kurilnim oljem in na nek način so oni zdaj tu izpuščeni, kar se nam ne zdi pravilno. Zato v svojem amandmaju dodajamo tudi to. Jaz verjamem, no, da ste več kot očitno skozi ta mesec, dva premlevali vse te ukrepe in ste dejansko ugotovili, da je nujno treba znižati DDV. Jaz upam, no, da obstaja nekaj razuma in da boste podprli ta naš amandma. Razlika med 9,5 in 5 % ni tako velika za državni proračun, je pa zelo velika za posamezna gospodinjstva. Zato na nek način računam na vašo podporo, pa seveda, da ustrezno naslovimo tudi vse tiste, ki se ogrevajo s kurilnim oljem. Jaz verjamem, da ste bili zdaj na terenu, da ste se pogovarjali z državljankami in državljani in se zavedate resnosti situacije in bojazni, ki jo imajo številni za jesenski in zimski čas, kako se bodo dejansko ogrevali pri vsej tej draginji, ki smo ji priče tako rekoč iz dneva v dan.

Tako še enkrat apeliram na vas, da podprete ta naš amandma, da naredimo nek skupen dober korak za Slovenke in Slovence, za državljane Republike Slovenije.

Hvala lepa.