Govor

Spoštovani, začenjamo 2. nujno sejo Odbora za obrambo, ki je sklicana na podlagi 47. člena in drugega odstavka 48. člena Poslovnika DZ.

Lepo pozdravljam vsem prisotne posebej gospoda Medveda iz Ministrstva za obrambo, gospoda Šestana (poveljnika civilne zaščite), gospoda Buta (direktorja Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, gospoda Šefica iz Urada predsednika Republike!

Obveščam vas, da je uradno zadržan poslanec Žan Mahnič, da se seje ne bo mogel udeležiti. Nadomestni člani niso bili predlagani.

Predlagam, da gremo na določitev dnevnega reda.

S sklicem ste prejeli naslednji dnevni red:

1. točka – Predlog zakona o spremembi in dopolnitvi Zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami v nujnem postopku.

Predlogov za razširitev oziroma sprememba dnevnega reda ni tako, da če se vsi strinjate ali je kdo proti k dnevnemu redu? (Ne.)

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBI IN DOPOLNITVI ZAKONA O VARSTVU PRED NARAVNIMI IN DRUGIMI NESREČAMI.

Zakon je predložila Vlada Republike Slovenije in je bil 18. avgusta 2022 objavljen na straneh Državnega zbora. Kolegij predsednice Državnega zbora je sklenil, da se predlog iz zakona in sprememb obravnavajo po nujnem postopku.

Kot gradivo imamo zahtevo skupine poslanke in poslancev prvopodpisani mag. Borut Sajovic za sklic izredne seje, mnenje Zakonodajno-pravne službe, mnenje Državnega sveta, pripombe Komisije za preprečevanje korupcije, pripombe Združenja občin Slovenije, pripombe Združenja mestnih občin Slovenije in še sedaj pripombe Skupnosti občin Slovenije. Na sejo so bili povabljeni k tej točki predlagatelj zahteve in drugi predstavniki. Udeležili so se gospod Medved, gospod Šestan, gospod Butin, gospod Šefic.

Do sedaj prejeli tudi dva predloga za amandmaje. Amandmaje Poslanske skupine Svobode, SDS in Levice in amandmaje Poslanske skupine SDS.

Pričenjam drugo obravnavo predloga zakona, v kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih, ampak odboru predlagam, da bi se naredili razpravo o vseh členih in amandmajih, da bi jo združili v skladu s prvim odstavkom 128. člena Poslovnika in po opravljeni razpravi bi glasovali ob posameznih amandmajih in o vseh členih skupaj. Ali je kdo proti? (Nihče.) Torej začenjamo z razpravo oziroma s predstavitvijo. Ali želi predstavnik predlagatelja zakona kakšno besedo? Ga ni. No, tu je pa predstavnik Ministrstva za obrambo.

Prosim.