Govor

Hvala lepa.

Prehajamo na razpravo. Besedo dajem članicam in članom. Želi kdo razpravljati? (Ne.) Če ne… Moram prebrati še eno pooblastilo menjave članic, poslanka gospa Lucija Tacer menja gospo Tamaro Vonta. Nadaljujemo. Poslanke prosim, to ste že večinoma naredili, mogoče celo vsi, če imamo naprave.

K predlogu ni bilo podanih nobenih amandmajev, zato predlagam, da sprejme odbor naslednje mnenje: »Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo podpira predlog stališča Republike Slovenije do predloga direktive Evropskega parlamenta in sveta o enotnem postopku obravnavanja vloge za enotno dovoljenje za državljane tretjih držav za prebivanje in delo na ozemlju države članice ter o skupne nizu pravic za delavce iz tretjih držav, ki zakonito prebivajo v državi članici in predlaga odboru za zadeve EU, da ga sprejme.«

Želi kdo obrazložiti svoj glas? Želim ga jaz pravzaprav, tako da bom kar povedala.

Jaz mnenje podpiram. Pričakujem pa v nadaljevanju, tudi smo poslali dodatno vprašanje Ministrstvu za notranje zadeve, dobili odgovor, ki je bil povsem zadosten. Mi samo pričakujemo, da oziroma jaz pričakujem, da bo ministrstvo oziroma naša vlada v vseh nadaljnjih pogovorih zares spoštovala človekove pravice in ne samo to, tudi dostojanstvo ljudi in delavcev. Ker ukrep je pozitiven, rešuje marsikatero težavo, ki so jo delavci že sedaj imeli. In vsekakor podpiram mnenje. Hvala.

Še kdo? (Ne.) Prehajamo na glasovanje.

Glasujemo. Navzočih je 10 poslank in poslancev, za je glasovalo 10, proti nihče.

(Za je glasovalo 10.) (Proti nihče.)

Mnenje je soglasno sprejeto.

Odbor bo v skladu s 154.h členom Poslovnika Državnega zbora kot matično delovno telo pripravil poročilo in ga posredoval Odboru za zadeve EU, ki bo kot pristojno delovno telo na svoji seji sprejel odločitve v zvezi s predlogom stališča. Predlagam, da odbor poroča pisno. Se strinjate? (Da.) Okej. Hvala lepa.

S tem zaključujem točko dnevnega reda.

Prehajamo na 3. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PREDLOGA UREDBE EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA O DOLOČITVI PRAVIL ZA PREPREČEVANJE SPOLNE ZLORABE OTROK IN BOJ PROTI NJEJ.

Predlog stališča je na podlagi prvega odstavka 4. člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado v zadevah EU Državnemu zboru obravnaval dne 26. 8. posredovala Vlada in je objavljen na spletnih straneh Državnega zbora. K tej točki dnevnega reda smo prav tako povabili Ministrstvo za notranje zadeve. Pričenjamo obravnavo stališča.

Besedo dajem gospe Tini Heferle.