Govor

Aida Kamišalić Latifić

Najlepša hvala.

Spoštovana predsedujoča, spoštovane članice in člani odbora ter drugi udeleženci seje tega odbora!

Pred vami je Predlog stališča Republike Slovenije k Predlogu uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o harmoniziranih pravilih za pravičen dostop do podatkov in njihovo uporabo, akt o podatkih, kot ga je Vlada potrdila dne 28. 7. 2022. Naj uvodoma pojasnim, da je Evropska komisija predlog tega zakonodajnega akta poslala v obravnavo 23. februarja 2022.

Namen in cilj predloga uredbe. Evropska strategija za podatke skupaj z belo knjigo o umetni inteligenci tvori prvi steber digitalne strategije Evropske unije. Njen cilj je zagotoviti enotni trg podatkov in razvoj podatkovnega gospodarstva, ki stremi k povečanemu razvoju izdelkov na podlagi podatkov in k povpraševanju po njih na enotnem trgu. Ti podatki morajo biti na voljo vsem, javnemu in zasebnemu sektorju, predvsem tudi malim zagonskim podjetjem. Podjetja bodo lahko zlahka prenašala svoje podatke in druga digitalna sredstva med konkurenčnimi ponudniki storitev v oblaku in drugih storitev obdelave podatkov. Izmenjava podatkov znotraj in med sektorji zahteva interoperabilnostni okvir postopkovnih in zakonodajnih ukrepov za povečanje zaupanja in izboljšanje učinkovitosti.

Ustvarjane skupnih evropskih podatkovnih prostorov za strateške sektorje gospodarstva in področja javnega interesa bo prispevalo k resničnemu notranjemu trgu podatkov, ki bo omogočal izmenjavo in uporabo podatkov med sektorji.

Posebni cilji predloga uredbe so: potrošnikom in podjetjem olajšati dostop do podatkov, ki jih hrani zasebni sektor in njihovo uporabo, ob enem pa ohraniti spodbude za naložbene načine ustvarjanja vrednosti na podlagi podatkov; omogočiti uporabo podatkov, ki jih hranijo podjetja, organom javnega sektorja, te inštitucijam, agencijam ali organom Unije v nekaterih primerih, ko obstaja izjemna potreba po podatkih; olajšati prehajanje med storitvami v oblaku in na robu (z angleško besedno zvezo poznamo »echcopyting«); vzpostaviti zaščitne ukrepe za preprečevanje nezakonitega prenašanja podatkov brez obvestila s strani ponudnikov storitev v oblaku; omogočiti razvoj standardov interoperabilnosti za ponovno uporabo podatkov med sektorji.

Glede na opisano v predlaganem stališču, Republika Slovenija podpira Predlog uredbe o harmoniziranih pravilih za pravičen dostop do podatkov in njihovo uporabo (akt o podatkih) in se zavzema za uravnoteženost pogojev za omogočanje izmenjave podatkov.

Predlagamo dodatni razmislek o jasnejši opredelitvi pogojev v zvezi z obveznostjo podjetij, ki so imetniki podatkov, da omogočijo uporabo. Podpiramo določbe, ki končnim uporabnikom omogočajo lažje prehajanje med ponudniki storitev obdelave podatkov v oblaku, robnih in drugih storitev in se zavzemamo za čim bolj učinkovito uporabo podatkov, ki jih hranijo podjetja, potrebujejo pa organi javnega sektorja in institucije Evropske unije. Pri tem bom tudi predlagali razmislek o ureditvi posebnih določil o dostopu do podatkov za potrebe uradne statistike ter glede ustrezne definicije splošne nevarnosti, ki je podlaga, da so podjetja dolžna posredovati podatke javnemu sektorju. Podpiramo tudi predlagana pravila glede interoperabilnosti.

Pri usklajevanju Predloga uredbe si bo Republika Slovenija prizadevala za izboljšanje določb vključno z definicijami in opredelitvami vlog posameznih akterjev v smislu večje jasnosti in konsistentnosti ter za uravnoteženost, preudarnost in sorazmernost glede na cilje v javnem interesu ob hkratnem doslednem varovanju ustavno varovanih pravic.

Spoštovani, predlagam, da Predlog stališča podprete.