Govor

Hvala lepa za besedo, gospod predsedujoči.

Spoštovani gospod državni sekretar, spoštovani kolegice in kolegi, lepo pozdravljeni! / pozdrav v madžarskem in italijanskem jeziku/

Dovolite mi, da citiram Larrya Browna, ki je povedal, da »če želiš biti pomirjen sam s sabo, moraš v življenju narediti nekaj častnega in ne strahopetnega, za gasilce pa je to vsekakor ogenj.« Ljudje poznamo ogenj že tisočletja. Ne samo, da je za človeštvo pomenil blagoslov, ampak ima ogenj tudi uničevalno moč. To smo lahko videli pred tedni, ko je v zgodovini Slovenije divjal do zdaj največji požar in ko se je na Kras odpravilo tisoče gasilcev in prostovoljnih gasilcev, ki so skušali ustaviti ta požar, ki je že ogrožal življenja tam živečih ljudi. Ta primer dobro nakazuje, da naša država in naša družba kako zelo potrebuje delo gasilcev in drugih prostovoljnih društev. Nenazadnje, so se ustanovili ravno z namenom, da bi pomagala in da bodo tudi po potrebi reševala življenja.

Prisotni so v družbenem življenju, velikokrat opravljajo nadčloveško delo, so zraven ob požarih, neurjih in raznih drugih nesrečah ter pomagajo državljanom pri vseh težavah. Ti ljudje požrtvovalno opravljajo svoje delo za našo skupnost, državo in na to smo lahko upravičeno ponosni in hvaležni. Vsi vemo, kako dober je občutek, ko smo naredili nekaj dobrega in pomagali sočloveku. Ob vsem tem pa gasilci in prostovoljci ne pričakujejo nič drugega, kot le to, da bodo lahko to počeli še naprej in da so za to njim zagotovljeni primerni pogoji.

V Poslanski skupini Italijanske in madžarske narodne skupnosti zato podpiramo Predlog zakona o spremembi in dopolnitvi Zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami. Država bo namreč v njej uredila povračilo stroškov za vse reševalne sestave, ki bodo sodelovale na intervenciji, ko je zaradi obsega naravne nesreče aktiviran državni načrt zaščite in reševanja. Društva in nevladne organizacije, ki bodo sodelovale v zgoraj omenjeni intervenciji pa bodo deležna dodatnega financiranja za nakup dodatne opreme in izboljšanje njihovega delovanja. Predlog zakona bo začasno omogočil uveljaviti donacije tudi za druge nevladne organizacije na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, ki delujejo v javnem interesu za te namene.

Pomoč sočloveku bo vedno aktualna. V današnjem kriznem času, po koroni, pa še bolj potrebujemo občutek varnosti in pripadnosti. Potrebujemo požrtvovalne ljudi in prostovoljce, ki so pripravljeni pomagat v težkih časih. V naših manjšinskih skupnostih vedno znova poudarjamo, kako pomembno je, da sprejemamo drug drugega, da si pomagamo, omogočamo lažje preživetje, kvalitetno življenje in živimo v sožitju, brez predsodkov ter sovraštva.

Zato, drage kolegice in dragi kolegi, omogočimo pogoje delovanja organizacijam, ki delujejo v javno dobro, saj skupaj lahko dosežemo veliko več kot vsak posameznik posebej.

Hvala lepa.