Govor

Spoštovani predsednik, spoštovane kolegice in kolegi.

Odbor za obrambo je na 2. nujni seji 30. avgusta leta 2022 obravnaval Predlog zakona o spremembi in dopolnitvi Zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo predložila Vlada. Kolegij predsednice Državnega zbora pa je na 11. seji 25. avgusta 2022 sklenil, da se predlog zakona obravnava po nujnem postopku.

Na seji odbora so sodelovali tudi predstavniki in predstavnice Vlade Republike Slovenije, Ministrstva za obrambo, Zakonodajno-pravne službe in Urada predsednika republike.

V skladu s 129. členom Poslovnika Državnega zbora so amandmaje k predlogu zakona vložile poslanske skupine Svoboda, Socialnih demokratov, Levice, in sicer k 2. in 4. členu ter poslanska skupina socialno demokratske stranke, in sicer k 2. členu, naslovu 5. člena in 5. členu.

Na seji odbora je v uvodni obrazložitvi sekretar Ministrstva za obrambo gospod Rudi Medved poudaril, da je temeljni namen predloga krepitev prostovoljstva. Izpostavil je, da je vlada predlog zakona v obravnavo Državnemu zboru po nujnem postopku poslala zato, da se preprečijo težko popravljive posledice za delovanje države, in da je sprejem predloga zakona nujen, da se čim prej uredi povračilo stroškov, ki nastajajo ob takih intervencijah kot je bila ta intervencija ob največjem požaru v samostojni Sloveniji na goriškem Krasu, ko je bil zaradi obsega naravne nesreče aktiviran državni načrt zaščite in reševanja. Temeljni cilj predloga zakona je tako ureditev več vprašanj, ki se pojavljajo v aktiviranju državnega načrta zaščite in reševanja oziroma ob aktiviranju sil za zaščito, reševanje in pomoč na podlagi odločitve poveljnika Civilne zaščite Republike Slovenije. Cilj predloga je seveda tudi povračilo stroškov, ko se aktivirajo sile za zaščito in reševanje ob aktiviranju državnega načrta zaščite in reševanja in po odločitvi poveljnika Civilne zaščite. In ne samo, da se za povračilo stroškov, temveč da se ob izjemnih primerih ob intervencijah tudi dodeli dodatna stroška vsem društvom in nevladnim organizacijam, ki so bila vključena v intervencijo, da bi se tako zagotovila dodatna opremljenost in izboljšanje njihovega delovanja.

Predstavniki Zakonodajno-pravne službe so poudarili, da je predlog zakona preučen z vidika njegove skladnosti z Ustavo Republike Slovenije in pravnim sistemom ter z zakonodajno-tehničnega vidika, in podala pripombe k 2., 4. in 5. členu in k prehodnim določbam. O tem je predstavnik Zakonodajno-pravne službe izpostavil, da amandmaji poslanskih skupin Svoboda, Socialnih demokratov in Levica primerno naslavljajo.

V razpravi so poslanci koalicijskih in opozicijskih skupin predlog zakona podprli. Med razpravo so se poslanci zahvalili vsem gasilcem, policistom, vojakom in pripadnikom vseh drugih sil za zaščito in reševanje ter pomoč ter vsem prostovoljcem za odlično opravljeno delo in pri gašenju nedavnega požara na Krasu. Izpostavili so, da so v takih primerih zadeve urejene na sistemski način, da ne bo vladi ob vsaki drugi naravni nesreči treba spreminjati zakonodaje. Poudarili so, da je sistem zaščite in reševanja dober ravno zato, ker temelji na prostovoljstvo in to prostovoljstvo zagotavlja to množičnost sistema, ki je potrebna ob večjih naravnih in drugih nesrečah. Izraženo je bilo tudi mnenje, da je požar na Krasu samo odsev tega, kar nas čaka v prihodnosti zaradi podnebnih sprememb, ki se dogajajo in ki se jih mogoče še premalo zavedamo. Predlog zakona bo tako po mnenju članov pripomogel tudi k temu, da se gasilska društva in drugi lahko, da bodo lahko obnovili v požaru uničeno opremo.

Po opravljeni razpravi je odbor sprejel amandmaje poslanskih skupin Svoboda, SD in Levica, in sicer k 2. in 4. členu. Odbor ni sprejel amandmaja Poslanske skupine SD k 2. členu, odbor ni razpravljal, niti glasoval o amandmajih Poslanske skupine SDS k naslovu 5. člena in k 5. členu, saj sta bila vložena v nasprotju s tretjim odstavkom 129. in 132. členom Poslovnika DZ.

Odbor je v skladu z Poslovnikom Državnega zbora glasoval o vseh predlogih zakona in jih sprejel in predlog zakona podpira.

Hvala.