Govor

Rudi Medved

Hvala lepa za besedo, spoštovani podpredsednik.

Spoštovane poslanke, spoštovani poslanci!

Sistem zaščite in reševanja v Republiki Sloveniji je odlično organiziran, je učinkovit. Nanj smo lahko ponosni, je edinstven na svetu in seveda je naša dolžnost, da ga podpiramo, da pomagamo s skupnimi močmi pri njegovem razvoju.

In ta sistem je tako edinstven zato, ker temelji na prostovoljstvu. In hrbtenica tega prostovoljstva so gasilci, seveda, pripadniki so drugih prostovoljskih organizacij, ki sodelujejo v sistemu zaščite in reševanja.

Temeljni namen zakona, ki ga vam, cenjeni Državni zbor, predlaga v sprejetje Vlada, je prav to. Je močna podpora, je močen vzgib prostovoljstvu v sistemu zaščite in reševanja. In zakon ne govori o tem, da bi prostovoljce plačevali za njihovo delo. Njihovo delo v razmerah reševanja v najhujših nesrečah, požarih, njihovo delo je pravzaprav težko nominalno oceniti in reči, toliko je to vredno. Njihov prispevek k temu je pravzaprav neprecenljiv.

Podpiramo pa s tem zakonom prostovoljstvo kot način delovanja v sistemu zaščite in reševanja. Ni skrivnost, da je bil vzgib za pripravo tega zakona epski požar na Krasu, iz katerega je sam sistem zaščite in reševanja in smo vsi skupaj seveda potegnili tudi marsikakšen poduk, marsičesa smo se pri bojevanju s to ognjeno stihijo naučili. Spoznali tudi, da v sistemu, ki sicer odlično deluje, seveda še vedno so rezerve in te so žal navadno povezane z denarjem.

In večno vprašanje, ali država dovolj prispeva finančnih sredstev za sistem zaščite in reševanja, seveda nikoli ne bo dobilo natančnega odgovora. Vlada na to vprašanje odgovarja s spremembami tega zakona in predvideva še dodatna sredstva iz državnega proračuna za gasilska in druga društva, ki delujejo v sistemu zaščite in reševanja. Da bi na ta način, seveda, ob tem, ko državni proračun že tako ali tako povrne stroške intervencij, ko je razglašen državni načrt, da bi v primerih, ko je razglašen državni načrt, imela Vlada to možnost, da tem društvom, ki sodelujejo v intervencijah vsedržavnega pomena, nameni še dodatna sredstva.

Kot rečeno, stroški intervencij, stroški uničenja opreme in podobno so povrnjeni bili že doslej. Tu gre pravzaprav za nadgradnjo. Gre za dodano vrednost, ker se v takih razmerah, tudi takšnih, kot so bile zdaj na Krasu, pravzaprav pokaže, česa vsega prostovoljna gasilska društva oziroma gasilci v sistemu še nimajo, pa bi potrebovali, v narava teh nesreč se spreminja, terja v nova in novo opremljanje, tudi nove tehnologije.

Tako da, vas spoštovane poslanke, spoštovani poslanci, v imenu Vlade prosim, da ta zakon podprete in na ta način seveda pripomoremo vsaj malo spet k temu, da sistem zaščite in reševanja v prihodnje lahko deluje še bolje.