Govor

Hvala, predsednica za besedo. Spoštovana ministrica! Spoštovani gospod dr. Matjaž Gams, predstavnik Državnega sveta.

Naj najprej v uvodu povem, da vi predstavljate Državni svet na področju raziskovalne dejavnosti, če se ne motim, ste vodja odseka za inteligenčne sisteme na Inštitutu Jožef Stefan. Od 2011 redni profesor na Fakulteti za računalništvo in informatiko ter tudi bivši podpredsednik sindikata SVIZ. Tako se mi zdi, da ima gospod, ki je danes predstavil mnenje Državnega sveta glede veta dobra izhodišča, tudi všeč mi je bilo, da je izpostavil svojo apolitičnost v primeru, da je tudi sam nasprotoval zakonu o vodi, ki: ga je pripravila naša, torej bivša Vlada, torej minister Vizjak, in je pač argumentiral s področja, ki ga pozna, da se je njemu zdelo, da ta zakon ni bil najbolje pripravljen, čeprav, če smem se navezati na to, bi po tistem zakonu lahko danes zgradili rezervoarje vode do sto kubičnih metrov na področju priobalnega zemljišča in bi pomagali pri gašenju na primer požara na Krasu. Ampak samo toliko. Seveda, ker je pa pač bil referendum, ta zakon ni prišel v veljavo.

No, ampak da se vrnem na današnjo temo. Sam se absolutno strinjam, da predlog zakona, ki ga bomo že danes ponovno, o katerem bomo že danes ponovno odločali, ker je že sklicana, se mi zdi, že 13. izredna seje, toliko izrednih sej je res skrb vzbujajoč podatek, da v tem času nismo imeli niti ene redne seje Državnega zbora in zdaj bomo že na tej 13. izredni seji ponovno odločali o tem zakonu, ki gre po nujnem postopku v tej državi, kjer vladajo sicer res izredne razmere, izredne razmere, govorim o požaru, največjem požaru v zgodovini Republike Slovenije, na Krasu, tukaj pa se gre Levica svojo politikantstvo s tem, da po nujnem postopku predlaga ta škodljiv zakon za vse slovenske gledalce in poslušalce naše države.

In kot je že tudi lepo gospod dr. Grams izpostavil in tudi mi smo že na odboru v več urni debati vzpostavljali predvsem ta 22. člen, ki je sporen, torej ki vsem članom in članicam programskega ter nadzornega sveta ukinjajo horuk mandate, kar se mi zdi, da je res v nasprotju z vsaj tremi členi Ustave, torej z 2. členom Ustave na čelu varstva, zaupanje v pravo, s 23. in 25. členom Ustave. Torej, ukinja se jim pravica do učinkovitega pravnega sredstva in sodnega varstva ter tudi ne spoštuje njihovega dostojanstva, ki je opredeljeno v 34. členu Ustave, na kar je tudi ZPS dala pritrdilno mnenje. Predvsem tukaj naj še omenil, smo dobili tudi to poročilo z Državnega sveta, da se sedanje razmerje spreminja iz 3 proti 26 v prid zaposlenih na 6 proti 11. Tukaj naj opozorim, da je bil vložen amandma na odboru, se pravi, prej je bilo res predvidenih 5 zaposlenih, potem smo to povišali na 6, tako da absolutno se strinjam, da bi vladna koalicija oziroma Vlada ima še čas, da ta zakon umakne, da ga da po rednem postopku v Državni zbor, da se lahko opravi javna razprava, da se vključijo v debati vsi zainteresirani, tako gledalci, poslušalci, ki se jim zdaj jemlje pravico do mnenja kaj se dogaja z našim največjim javnim zavodom na področju medijev, tako da jaz absolutno podpiram ta veto. Me pa žalost dejstvo, da bomo o tem zakonu že na horuk glasovali danes popoldne, torej kot sem že omenil, že na 13. izredni seji, to pomeni, da res politika Gibanje Svoboda, Socialni demokrati in Levica drvi, drvi. Žal se predsednik Vlade hodi na Kras piar delati in tam razlagati kako so izredne razmere in so izredne razmere, ampak izredne razmere na področju varstva okolja in prostora, ne pa na področju javne RTV. Tako da, absolutno me skrbi kam bo šlo vse to, če bo danes ponovno izglasovan ta zakon kot primeren, kot bom rekel, takoj uveljavljen in mi v SDS bomo naredili vse, da zaščitimo interese gledalcev in poslušalcev, in da ta zakon ne stopi v veljavo. Še eno možnost te pobude imamo, ki jo bomo zagotovo tudi kasneje popoldne javno predstavili.

Hvala lepa.