Govor

Spoštovani veleposlanik s sodelavci, kolegice in kolegi, lepo pozdravljeni!

Čestitam vam za res celostno predstavitev vašega predsedovanja. Evropska unija je pred pomembnimi izzivi, ki ste jih tudi v svojem izvajanju navedli. Tako je v interesu vseh nas, da vam pri vašem predsedovanju čim bolj uspe, in tu vsekakor lahko računate tudi na slovensko podporo.

Rad bi izpostavil dve zadevi, ki ste ju v svoji predstavitvi tudi omenili. Strinjam se s tem, da je vprašanje Ukrajine zelo pomembno. Tu se mi zdi ključno, da bo Evropska unija od besed prešla k dejanjem, torej, da bomo čim več stvari, ki smo jih Ukrajini obljubljali, tudi v doglednem času realizirali. Nekaj pomembnih korakov je bilo storjenih junija. Zdaj pri zadnjem nagovoru, prvem in zadnjem nagovoru, ki ga je imel predsednik Zelenski za slovenski parlament, je eksplicitno in jasno povabil tudi slovenska podjetja k obnovi Ukrajine. Sami ste v svoji predstavitvi govorili tudi o tem, da se bo sklicala posebna donatorska konferenca in da se bo tudi vaše predsedstvo ukvarjalo s tem, kako pomagati Ukrajini pri njeni obnovi. Seveda vsi upamo, da se bo vojna tam čim prej končala. V zvezi s tem tako imenovanim Marshallovim planom za Ukrajino me zanima, ali imate kakšne podrobnejše načrte, kako peljati, kako pomagati Ukrajini pri oblikovanju njihovega plana za obnovo države. Ker to, kar smo poslušali doslej na različnih forumih, na različnih predstavitvah, je zaenkrat še zelo v oblakih. Torej, moje konkretno vprašanje je, ali ima češko predsedstvo bolj konkretno road map, kako se te obnove Ukrajine po vojni tudi lotiti. To je moje prvo vprašanje.

Drugo in zadnje vprašanje. V svoji predstavitvi ste omenjali tudi Zahodni Balkan. Zanima me aktivnost češkega predsedstva zlasti pri pospeševanju, recimo temu, deblokade Bolgarije pri Severni Makedoniji.