Govor

Najlepša hvala, kolega Baković.

Torej spoštovane kolegice in kolegi, predvsem pa cenjeni gostje, začenjam 7. sejo Odbora za zadeve Evropske unije.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji člani odbora. Tukaj imam opravičilo kolega Zorana Mojškerca. S samimi pooblastili pa na tej seji sodelujejo naslednji kolegice in kolegi: mag. Janeza Žaklja bo nadomestil mag. Matej Tonin, ki ga lepo pozdravljam na seji, Antona Šturbeja bo nadomešča kolegica Alenka Helbl, ki jo prav tako lepo pozdravljam na tej seji, Andreja Hoivika nadomešča gospod Jožef Jelen, ki ga prav tako pozdravljam na tej seji, Jonasa Žnidaršiča pa nadomešča kolega Predrag Baković, ki vas prav tako lepo pozdravljam na tej seji, in pa Martina Marzidovška nadomešča Sara Žibrat, ki jo prav tako lepo nadomešča na tej seji.

Torej naj na začetku tudi jaz pozdravim vse vabljene, ki ste danes z nami, še posebej pa Nje. Eksc. Juraja Chimela, veleposlanika Češke republike, ki trenutno predseduje torej Svetu Evropske unije, ter dr. Jernejo Jug Jerše, vodjo našega predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Prehajam na določitev dnevnega reda seje odborov.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje obeh odborov. Ker v poslovniškem roku nisva prejela predlogov za njegovo spremembo, je torej določen takšen dnevni red seje kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDSTAVITEV PREDNOSTNIH NALOG PREDSEDSTVA ČEŠKE REPUBLIKE SVETU EVROPSKE UNIJE V ČASU OD 1. JULIJA DO 31. DECEMBRA 2022.

Prednostne naloge češkega predsedstva so objavljene na spletni strani češkega predsedstva.

Najprej pa seveda dajem besedo njegovi ekscelenci Juraju Chmielu, veleposlanike Češke republike v Sloveniji, da nam predstavi prednostne naloge oziroma program češkega predsedstva Svetu.

Najlepša hvala. Gospod ambasador, izvolite.