Govor

Tatjana Buzeti

Najlepša hvala.

Za izpostavitev teh različnih vidikov, ker vedno v življenjskem prostoru imamo seveda več aspektov. Kmetijski je eden, zdravje, zdravstvo, okolje pa še drugi, da pridemo na neko skupno kvaliteto bivanja, ki je za nas vse pomembno, zato smo izpostavili, da je z vidika kmetijstvo takojšni prestop na zahtevo, da se popolnoma ustavi uporaba fitofarmacevtskih sredstev na teh občutljivih okoljih ne sprejemljiv, ker pomeni ukinitev 50 % naše proizvodnje. Istočasno pozdravljamo pristop, da postopoma znižujemo uporabo na način, da vzpostavljamo in iščemo alternative in brez teh alternativ, ki jih pa danes nimamo pomeni, da, ker to je eden izmed treh ključnih predlogov zmanjšanje fitofarmacevtskih sredstev za 50 % na celotnem območju je v bistvu krovni. Na območjih, ki so okolijsko, ekološko bi rekla občutljiva pa popolni in ta popolni brez nekega alternativnega scenarija je za kmetijstvo nesprejemljiv, ker to pomeni, da v bistvu teh 40 % vseh trajnih nasadov, ki jih imamo v Sloveniji, ki so tudi za nas kot potrošnike, če se gledamo kot potrošniki pomembni dobavitelji, ponudniki sadja. Nimajo alternative v tem trenutku tako, da tukaj smo sedaj potisnjeni v kot in se želimo pogovarjati z Evropsko komisijo, da iščemo neke rešitve in da gledamo na specifiko. Glede na to, da je Slovenija znana po tem, da ima v Evropi največji delež zavarovanih območij. Jaz prihajam iz Prekmurja vem kaj to pomeni za Goričko, ki je pod Naturo 2000 in vsi sadovnjaki in tudi različni drugi trajni nasadi pa sem ekološki kmet pa vam povem, da vseeno v tem trenutku uporabljam ekološka fitofarmacevtska sredstva. Če vse to ukinemo in nimamo neke alternative se moramo tudi vprašati o zdravju rastlin in živali na tem področju, ker bomo imeli tudi težave z obvladovanjem teh problemov. Tako, da to je kmetijski vidik. Se pa popolnoma strinjamo s komentarji in tudi pripombami drugih vidikov, da je potrebno v to smer iti in da tudi nimamo problema zmanjševanja. Pravim, v tem trenutku izpostavljamo ta vidik, kar nas bo pripeljalo v kmetijstvu.

Pri akvakulturi ni predmet te uredbe oziroma predloga, kar se tiče antibiotikov, ker to ne ureja. Je pa to urejeno z drugo zakonodajo in predpisi.

Na tem dnevnem redu ni sončnih elektrarn tako, da o tem se ne bomo je pa v bistvu predvsem ta informacija, da biogoriva pač ne proizvajamo na področjih, kjer lahko proizvajamo hrano torej, da proizvajamo iz završko odpadkov. To je ta del.