Govor

Lep pozdrav vsem!

Dobrodošli na 2. nujno sejo Odbora za kulturo. Lep pozdrav vsem članicam in članom odbora, vsem vabljenim, ministrici ter ostalim prisotnim.

Pričenjam torej 2. nujno sejo Odbora za kulturo. Članice in člane prosim, da preveriti ali imate s seboj kartice, ki vam omogočajo glasovanje oziroma jih, potem tudi, kar namestite sicer domnevam, da jih bomo potrebovali nekoliko kasneje pa vendar. Obvestil o tem, da je kdo zadržan oziroma se seje ne more udeležiti nimam. Imam pa samo eno pooblastilo in sicer poslanca Dušana Stojanovića iz Gibanja Svoboda nadomešča Mojca Šetinc Pašek. Uvodoma bi želela pozdraviti tudi novega člana Odbora za kulturo in tudi novega podpredsednika Jonasa Žnidaršiča ter ob enem tudi podpredsednico odbora Alenko Jeraj.

S sklicem seje ste prejeli tudi dnevni red seje odbora in v poslovniškem roku nisem prejela predlogov v zvezi z dnevnim redom torej je določen takšen kot ste ga prejeli s sklicem z eno točko – Okrnjene novinarske in uredniške avtonomije ter pravice do obveščenosti kot poslanstva javna RTV Slovenija.

Smo pri 1. TOČKI DNEVNEGA REDA.

Gradivo je bilo objavljeno in je še vedno objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora. Kdo je vabljen k točki je razvidno in sklica seje. Sedaj, če vse poimensko preberem se mi zdi, da porabimo preveč časa, ki ga bomo zagotovo koristneje uporabili.

Sedaj uvodoma bi na kratko res na kratko iz istega razloga želela povedati zakaj sem se odločila za sklic seje. Za sklice seje sem se odločila, zaradi zaskrbljujočega dogajanja na javnem zavodu RTV, ki smo mu res priča že, kar nekaj časa, ampak v zadnjih dneh je postalo to zelo očitno, da je nekaj narobe celo tistim, ki tega dogajanja ne spremljajo tako zelo in torej tudi površnemu opazovalcu dogajanja je postalo jasno, da gre nekaj narobe.

Druga stvar, ki je zaskrbljujoča so nekatere napovedi kot je denimo ukinitev dopisništev v tujini. To je lahko eden opravičen sklep, da gre za poseganje malo večje poseganje kot bi rekli preprosto, da lahko pač vodstvo RTV dejansko se v skladu z budžetom torej s proračunskim denarjem in vse tukaj gre pa za dejansko poseganje v same temelje javne RTV in ustavno pravico do obveščenosti, ki je seveda zelo jasna in to so zadeve, ki so nekako bile postavljene skupaj z našo državo, zato sem se odločila, da skličem to sejo, da povabim vse vpletene, spremljajo nas tudi vsi vpleteni, ker dejansko gre za to, da to ni nikogaršnja last niti ni last nikogaršnjih interesov, zato najprej k besedi vabim gospo Heleno Milinković, predsednico generalnega vodstva Krovnega odbora in koordinacije novinarskih sindikatov RTV.