Govor

Hvala za besedo. Lep pozdrav vsem!

Običajno se je delal hibrid ali pa smo obravnavali zakone skupaj takrat, ko je šlo za isti zakon. Zdaj imamo dva različna zakona in sicer Zakon o medijih in Zakon o RTV, ki jih želite združiti oziroma obravnavo in razpravo o obeh zakonih. Mi vsi vemo, da gre za to, da se vam zelo mudi obglaviti RTV in seveda naš Zakon o medijih blokira obravnavo Zakona o RTV. Novelo Zakona o RTV in seveda ga je zato treba čim prej spraviti z mize, zato tale eksperiment oziroma nekaj novega v tem Državne zboru, ampak saj od Gibanja Svoboda smo zdaj že navaljeni, da stalno eksperimentiramo in tako naprej.

Gre za to, da je bila vložena novela Zakona o RTV, ki jo je predlagala poslanka, nekdanja novinarka RTV, Mojca Šetinc Pašek in takrat je Državni zbor, torej tudi vi, koalicijski poslanci, izglasoval, da se bo zakon obravnaval po skrajšanem postopku. Mi smo tudi temu nasprotovali, kajti skrajšani postopek je predviden za zakone z manjšimi spremembami, kar vemo, da pač novela, ki ste jo prinesli, popolnoma na glavo obrača vse skupaj, in ne gre za manjše spremembe. Ampak, kot rečeno, pred časom ste glasovali, da se bo zakon obravnaval po skrajšanem postopku. Ampak očitno, to ni za vas dovolj hitro, je treba še pred počitnicami obglaviti RTV, narediti eksekucijo. In zato ste, je gospa ministrica prinesla identičen Predlog zakona, ki ste ga pa tokrat vložili po nujnem postopku.

V naši Poslanski skupini smo seveda temu nasprotovali, kajti nujni postopek se predvideva za, vemo, vojno stanje in izredne razmere, ki, predvidevamo, da jih ni, glede na to, da predsednik Vlade letuje v tem času na morju in se sonči na hrvaški obali. Ne verjamemo, da so kakšne izredne razmere potem v državi, verjetno bi v tem primeru bil tukaj in delal. Tako, da mi bomo nasprotovali temu. Še enkrat, je pa jasno, za kakšen manever gre. Torej, ker naš Zakon o medijih blokira vašo novelo Zakona o RTV, s katero se tako mudi, obglaviti vodstvo RTV, bomo temu Predlogu nasprotovali.