Govor

Najlepša hvala predsednica.

Lep pozdrav vsem!

Jaz mislim, da je to, kar je sedaj povedal kolega Cigler Kralj sprenevedanje. Zakon je bil objavljen v Uradnem listu 17. decembra 2021, začel je veljati naslednji dan 18. 12. Načrt takrat Ministrstva je bil, da se vsi akti, podzakonski in vse potrebno, zato, da se ga začne izvajati, sprejmejo do 18. 3. 2022. Se pravijo, še v času prejšnje Vlade.

Če bi bila res iskrena investiranost v to področje, iskrena želja po tem, da se dejansko začne izvajati ta Zakon, bi verjetno to prejšnji minister v sodelovanju z ministrom za zdravje to uredil v tem času.

Ampak dejstvo je, da je ta Zakon tako slabo pripravljen, kar so številni deležniki tudi opozarjali tekom sprejemanja, na kar smo opozarjali tudi v Levici, da bo prihajalo do teh težav. In če bi bili danes vi še vedno v Vladi, bi zelo verjetno morali narediti enako, se pravi podaljšati začetek uporabe tega Zakona, ker enostavno niso stvari pripravljene in jih zelo verjetno tudi ne bo mogoče pripraviti na podlagi tega Zakona in bo treba spreminjati tudi zakon kot tak v določenih vsebinah.

Tako da iz tega vidika, mislim, da je to edina možna rešitev, da se podaljša, da se tudi zagotovi raven cen oskrbnin s te Zakonom, se pravi, da se ohrani proračunska sredstva za plače v DSO, da se ne bodo ta bremena prenesla na uporabnike in iz tega vidika je ta nujni postopek več kot potreben, zato da ne bomo v jesen ob vseh ostalih okoliščinah treščili še zaradi izjemno slabo napisanega Zakona v še eno težavo.

V Levici bomo seveda podprli ta nujni postopek.