Govor

Hvala za besedo.

Odbor za kulturo je na 4. nujni seji kot matično delovno telo obravnaval dva predloga zakona, in sicer Predlog zakona o dopolnitvi Zakona o medijih, ki ga je predložila skupina poslank in poslancev prvo podpisani Danijel Krivec in Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o Radioteleviziji Slovenija, nujni postopek, ki ga je Državnemu zboru predložila Vlada.

Na seji so se poleg predstavnikov Ministrstva za kulturo, Državnega sveta in Zakonodajno-pravne službe sodelovali tudi predstavniki zainteresirane javnosti. Odbor je bil seznanjen z gradivom k obema predlogoma zakona. Mnenjem Zakonodajno-pravne službe, mnenjem Vlade in mnenjem Komisije Državnega sveta za kulturo, znanost, šolstvo in šport. Dalje. S pripombami vodstva RTV Slovenija, mnenjem Nacionalnega sveta za kulturo, pripombami pravne mreže za varstvo demokracije, Sveta delavcev RTV Slovenija, programskega sveta RTV Slovenija in Zveze društev slovenskih filmskih ustvarjalcev.

Po odločitvi odbora, ki je v skladu s 117. členom Poslovnika sprejel sklep, da bo navedena predloga zakona na seji odbora obravnaval v okviru iste točke dnevnega reda po določbah Poslovnika o nujnem postopku za sprejem zakona, je potekala dopolnilna obrazložitev obeh zakonov s strani predlagateljev. V nadaljevanju je odbor v skladu s 127. členom Poslovnika sprejel sklep, da se dopolnjen predlog zakona pripravi na podlagi predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o Radioteleviziji Slovenija, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo predložila Vlada. Sledila je predstavitev mnenja Zakonodajno-pravne službe in sklep odbora, da se v predlog zakona na podlagi katerega bo pripravljen dopolnjen predlog zakona ne vključi nobenega izmed členov iz predloga zakona o dopolnitvi Zakona o medijih, ki ga je Državnemu zboru predložila skupina poslank in poslancev. Odbor je v nadaljevanju opravil drugo obravnavo predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o Radioteleviziji Slovenija. Predstavniki zainteresirane javnosti so predstavili različna mnenja glede predloga zakona. V razpravo so bili predstavniki koalicije mnenja, da je javna RTV last vseh in ne samo ene politične stranke. Radiotelevizija Slovenija ne sme biti politični plen in je zato potrebno na RTV Slovenija vzpostaviti stabilne razmere. Javna RTV je hrbtenica slovenskega medijskega prostora in mora kot taka biti avtonomna in neodvisna od dnevne politike. Predlog zakona spreminja osnovni koncept in gre v smer korporativnega nadziranja in upravljanja RTV. Nasprotno je bila opozicija mnenja, da skuša Vlada s predlogom zakona spremeniti obstoj RTV in gre za zgolj navidezno depolitizacijo. Civilna družba, ki bo glede na načrtovano spremembo sestave skupnega odbora RTV imela vpliv na programske odločitve pa je po njihovem mnenju blizu vladajoči koaliciji. Kritični so bili do nujnega postopka obravnave predloga zakona. Članicam in članom so bili na seji predloženi predlogi za amandmaje odbora, ki jih je odbor v razpravi sprejel. V skladu s 128. členom Poslovnika je odbor glasoval še o vseh členih predloga zakona in jih sprejel. Glede na sprejete amandmaje je na podlagi prvega odstavka 133. člena Poslovnika DZ pripravljeno besedilo dopolnjenega predloga zakona v katerega so vključeni sprejeti amandmaji. Odbor je v zaključku sprejel še sklep, da Predlog zakona o dopolnitvi Zakona o medijih, ki ga je Državnemu zboru predložila skupina poslank in poslancev, ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Hvala.