Govor

Dela? Dela. Odlično.

Po uvodni prekinitvi, zaradi tehničnih zapletov, z veseljem začenjam 1. sejo Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide.

Vse članice in člane Odbora, vabljene in vse ostale prisotne na seji lepo pozdravljam.

Obveščam, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti: gospod Aleksander Reberšek, hkrati pa na seji kot nadomestni člani in članice Odbora s pooblastili sodelujejo: Damijan Zrim namesto Soniboja Knežaka, mag. Dejan Kaloh namesto Eve Irgl, Lenart Žavbi namesto Jožice Derganc in Suzana Lep Šimenko namesto Alenke Helbl.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red: 1. točka - Zahteva Višjega sodišča v Ljubljani za oceno ustavnosti Zakona o socialnem vključevanju invalidov. 2. točka - Redno letno poročilo Zagovornika načela enakosti za leto 2021. 3. točka - Posebno poročilo Zagovornika načela enakosti Položaj gluhih v izobraževalnem sistemu in 4. točka - Posebno poročilo Zagovornika načela enakosti Položaj transspolnih: ljudi v postopkih medicinske potrditve spolne identitete in pravnega priznanja spola v Sloveniji. Nabor zaključuje 5. točka, ki je točka Razno. Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za širitev ali umik točk z dnevnega reda ugotavljam, da je določen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem seje odbora sprejet.

Prehajamo na obravnavo 1. TOČKE DNEVNEGA REDA, TO JE ZAHTEVA VIŠJEGA SODIŠČA V LJUBLJANI ZA OCENO USTAVNOSTI ZAKONA O SOCIALNEM VKLJUČEVANJU INVALIDOV. Zahtevo ste članice in članice odbora zaradi varstva podatkov prejeli v varovani predal. Na spletnih straneh Državnega zbora je s sklicem objavljeno mnenje Vlade z dne 21. 10. 2021 in mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 31. 5. 2022. K točki sem vabil Zakonodajno-pravno službo in Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Ustavno sodišče nam je posredovalo zahtevo Višjega sodišča v Ljubljani za oceno ustavnosti o socialnem vključevanju invalidov. S pridobitvijo obeh mnenj, Zakonodajno-pravne službe in Vlade so izpolnjeni poslovniški pogoji za obravnavo zadeve na seji odbora. Besedo dajem predstavnici Zakonodajno-pravne službe, gospe Maji.