Govor

Lepo pozdravljeni vsi prisotni! Spoštovani minister in ostali vabljeni!

Pričenjam 1. sejo Odbora za finance.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne more udeležiti dr. Anže Logar.

Članice in člane obveščam, da ste 5. 7. 2022 prejeli predlog za umik 2. točke dnevnega reda, in sicer Poročilo o delu Slovenskega inštituta za revizijo za leto 2021, EPA 2604-VIII. Mogoče bi želela samo povedati, razlog je v tem, da žal ni nikogar, ki bi lahko prišel danes zagovarjati. Zaradi bolezni sta dva, ki bila lahko bila, sta odsotna, tako da predlagam umik.

Torej prehajamo na odločanje o predlogu za umik 2. točke dnevnega reda seje odbora.

Glasujemo. Navzočih 12, za 12, proti nihče.

(Za je glasovalo 12.) (Proti nihče.)

Štejem, da je predlog za umik 2. točke sprejet.

Dne 29. 6. 2022 ste prejeli predlog za širitev z 9. točko dnevnega reda seje odbora Poročilo Agencije za zavarovalni nadzor za leto 2021 in Finančni načrt Agencije za zavarovalni nadzor za leto 2022, EPA 146-IX.

Prehajamo na odločanje o predlogu za širitev z 9. točko dnevnega reda seje odbora.

Glasujemo. Navzočih 13, za 13, proti nihče.

(Za je glasovalo 13.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je predlog za širitev z 9. točko sprejet.

5. 7. 2022 ste prejeli tudi dodaten predlog za širitev za 1.a točko dnevnega reda seje odbora, in sicer Zahteva Banke Slovenije za oceno ustavnosti zakona o omejitvi in porazdelitvi valutnega tveganja med kreditodajalci in kreditojemalci kreditov v švicarskih frankih. Prehajamo na odločanje o predlogu za širitev z 1.a točko dnevnega reda seje odbora.

Glasujemo. Navzočih 13, za 13, proti nihče.

(Za je glasovalo 13.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je predlog za širitev z 1.a točko sprejet.

Ker v poslovniškem roku nisem prejela drugih predlogov v zvezi z dnevnim redom ugotavljam, da je določen takšen dnevni red kot ste ga prejeli s sklicem seje ter umikom in obema širitvama.

Obveščam vas tudi, da bomo sejo odbora prekinili približno 10 minut pred 10. uro, da bi se članice in člani odbora lahko udeležili nagovora ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, ki bo potekal v veliki dvorani Državnega zbora ob 10. uri. Za nadaljevanje seje se bomo odločili, bomo pač povedala tik preden bomo zaključili. Hvala lepa.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – OBRAVNAVA ZAHTEVE VRHOVNEGA SODIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA OCENO USTAVNOSTI 95. ČLENA ZAKONA O DAVČNEM POSTOPKU.

Ustavno sodišče je Državnemu zboru z dne 31. 3. 2022 posredovalo zahtevo za oceno ustavnosti in določilo 30 dnevni rok za izjavitev Državnega zbora glede navedb v zahtevi. Odboru sta bili v zvezi z zahtevo posredovani mnenji Vlade in Zakonodajno-pravne službe, zato so izpolnjeni poslovniški pogoji za obravnavo. V skladu z 265. členom Poslovnika Državnega zbora bo odbor kot matično delovno telo podal svoje mnenje. K obravnavani točki so vabljeni Ministrstvo za finance in Zakonodajno-pravna služba. Kot dodatno gradivo k tej točki ste prejeli še mnenje vlade z dne 28. 4. ter mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 3. 6. 2022. Besedo dajem predstavnici Zakonodajno-pravne službe gospe Lenči Arko Fabjan. Prosim.