Govor

Hvala lepa.

Na podlagi izida glasovanja ugotavljam, da smo določili kandidata, ki ga bomo vključili v besedilo predloga sklepa in ga posredovali v odločitev Državnemu zboru.

Na glasovanje dajem še naslednji predlog sklepa: »Mandatno-volilna komisija predlaga Državnemu zboru, da sprejme sklep, s katerim se za člana Programskega sveta RTV Slovenija - na podlagi sedme alineje šestega odstavka 17. člena Zakona o Radioteleviziji Slovenija imenuje Branimir Piano za čas do izteka mandata članov, imenovanih s sklepom o imenovanju sedmih članov Programskega sveta RTV Slovenija - na podlagi sedme alineje šestega odstavka 17. člena Zakona o Radioteleviziji Slovenija z dne 28. 4. 2020.«

Za sprejem sklepa zadošča navadna večina.

Glasujemo.

Za je glasovalo 10, 1 glas proti.

(Za je glasovalo 10.) (Proti 1.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Zaključujem to točko dnevnega reda.

Preden preidemo na obravnavo 2. in 3. točke, pri katerih bomo glasovali z glasovnicami, predlagam, da združimo postopke glasovanja pri obeh točkah. Glede na navedeno, bi torej najprej opravili razpravo pri vsaki od točk, nato pa sočasno izvedli glasovanje o izboru kandidatov za uvrstitev v sklep.

Ali kdo takšnemu predlogu nasprotuje? (Ne.)

Ugotavljam, da ne.

Prehajamo na 2. TOČKO DNEVNEGA REDA, IN SICER NA PREDLOG SKLEPA O IMENOVANJU ČLANA PROGRAMSKEGA SVETA RTV SLOVENIJA - NA PODLAGI SEDME ALINEJE ŠESTEGA ODSTAVKA 17. ČLENA ZAKONA O RADIOTELEVIZIJI SLOVENIJA ZA PREOSTANEK ŠTIRILETNE MANDATNE DOBE ČLANOV IMENOVANIH 27. 12. 2021.

Kot gradivo za to točko dnevnega reda ste prejeli javni poziv, delovno besedilo predloga sklepa in seznam predlaganih kandidatov, ki so objavljeni na spletni strani Državnega zbora s sklicem seje.

Predloge kandidatov in seznam kandidatov s podatki o predlagateljih in o regionalni zastopanosti – to ste prejeli v varovani predal sistem UDIS.

Državni zbor je 27. decembra 2021 imenoval osem članov Programskega sveta RTV Slovenija, med njimi tudi Mitjo Čandra, ki je podal odstopno izjavo s tega mesta, zato je Državni zbor 9. junija 2022 ugotovil, da mu mandat preneha.

10. junija 2022 je Državni zbor v Uradnem listu objavil javni poziv za predlaganje kandidatov za preostanek štiriletne mandatne dobe.

Državni zbor pri imenovanju članov Programskega sveta upošteva kot enega od kriterijev tudi regionalno zastopanost različnih delov Slovenije, o imenovanju pa odloča z večino glasov vseh poslancev.

Na ta javni poziv smo prejeli predloge 8 kandidatov. Pri noben kandidatu iz vloge ne izhaja, da bi bil podan kakšen od razlogov iz tretjega ali četrtega odstavka 17. člena Zakona, ki predstavljajo izključitvene razloge za imenovanje.

Vsi predlagani kandidati so namreč podpisali soglasje h kandidaturi in izjavo, da so seznanjeni s pogoji za imenovanje in jih izpolnjujejo. Želi kdo razpravljati? Ugotavljam, da ne. Zaključujem razpravo.

Glede na to, da je predlaganih več kandidatov kot se jih imenuje bomo glasovali z glasovnico in sicer hkrati z glasovanjem pri 3. točki dnevnega reda.

Prekinjam 2. točko dnevnega reda.

Prehajam na 3. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE PREDLOG SKLEPA O IMENOVANJU ČLANA UPRAVNEGA ODBORA SKLADA ZA FINANCIRANJE, RAZGRADNJE NUKLEARNE ELEKTRARNE KRŠKO IN ZA ODLAGANJE RADIOAKTIVNIH ODPADKOV IZ NUKLEARNE ELEKTRARNE KRŠKO.

Kot gradivo za to točko dnevnega reda ste prejeli poziv poslanskim skupinam in delovno besedilo predloga sklepa. Predloga kandidatov ste članice in člani, zaradi varstva podatkov prejeli v sistem Udis. Na podlagi sklepa sprejetega na 2. seji Mandatno-volilne komisije 2. junija 2022 so bile poslanske skupine pozvane, da zaradi razrešitve Gregorja Koreneta z mesta člana upravnega odbora Sklada za financiranje, razgradnje Nuklearne elektrarne Krško in za odlaganje radioaktivnih odpadkov iz Nuklearne elektrarne Krško posredujejo predloge kandidatov za novo članico ali člana, ki bo imenovana oziroma imenovan za preostanek mandata. Prejeli smo predloga Poslanske skupine Slovenske demokratske stranke, ki za člana predlaga Lojza Gučka in Poslanske skupine Svoboda, ki za člana predlaga Damjana Bizjaka. Predloga sta pravočasna in popolna. Želi kdo razpravljati? Zaključujem razpravo.

Glede na to, da je predlagani več kandidatov kot se jih imenuje bomo glasovali z glasovnico.

Prehajamo na izvedbo glasovanj v okviru 2. in 3. točke dnevnega reda. Prejeli boste dve glasovnici. Na glasovnici za člana Programske sveta RTV Slovenija bo navedenih 8 kandidatov izmed katerih bomo izbrali enega. Določen bo tisti kandidat, ki bo prejel večino glasov vseh članov komisije, kar pomeni najmanj 9 od 17 glasov. Na glasovnici za člana Upravnega odbora Sklada NEK bosta navedena dva kandidata, izmed katerih bomo izbrali enega. Določen bo tisti kandidat, ki bo prejel največ glasov članov Mandatno-volilne komisije. Predlagani kandidati so na glasovnici navedeni po abecednem vrstnem redu. Glasuje se tako, da se obkroži zaporedna številka pred priimkom predlaganega kandidata. Glasovnica na kateri bo obkrožen več kot eden kandidat bo neveljavna prav tako bo neveljavna tudi glasovnica, ki ne bo izpolnjena in tista, iz katere volja poslanca ne bo jasno razvidna. Prosim komisijo, da razdeli glasovnice. Glasovanje se bo pričelo ob 9.45 in bo trajalo 5 minut do 9.50. Po opravljenem glasovanju potrebujejo člani komisije primeren čas, da glasove preštejejo, zato bomo sejo nadaljevali ob 10.

Prekinjam sejo.