Govor

Dobro jutro! Začenjam 7. nujno sejo Mandatno-volilne komisije in vas vse skupaj lepo pozdravljam!

Obveščam vas, da imamo dve pooblastili, in sicer Miha Kordiš nadomešča dr. Mateja Tašner Vatovca in Jani Prednik mag. Bojano Muršič.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red:

1. Predlog sklepa o imenovanju člana Programskega sveta RTV Slovenija, na podlagi sedme alineje šestega odstavka 17. člena Zakona o Radioteleviziji Slovenija, za preostanek štiriletne mandatne dobe članov, ki so bili imenovani 28. aprila 2020,

2. Predlog sklepa o imenovanju člana Programskega sveta RTV Slovenija, na podlagi sedme alineje šestega odstavka 17. člena Zakona o Radioteleviziji Slovenija, za preostanek štiriletne mandatne dobre članov, ki so bili imenovani 27. decembra 2021,

3. Predlog sklepa o imenovanju člana Upravnega odbora Sklada za financiranje razgradnje Nuklearne elektrarne Krško in za odlaganje radioaktivnih odpadkov iz Nuklearne elektrarne Krško,

4. določitev kandidacijskega postopka za imenovanje članov Sveta fundacije za financiranje športnih organizacij v Republiki Sloveniji,

5. administrativne zadeve.

6. julija 2022 sem predlagala še razširitev dnevnega reda seje z naslednjo točko: 3.a Predlog sklepa o sestavi in imenovanju predsednice, podpredsednika, članov in namestnikov članov Preiskovalne komisije o ugotavljanju politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi domnevnega nezakonitega financiranja političnih strank in strankarske politične propagande v medijih pred in med volitvami poslancev v Državni zbor leta 2022 s finančnimi sredstvi podjetij v državni lasti, državnih institucij ter subjektov iz tujine.

Želi kdo v imenu poslanske skupine predstaviti stališče o širitvi dnevnega reda? Ugotavljam, da ne.

Glasujemo o predlagani razširitvi dnevnega reda z novo, 3.a točko. Glasujemo. / oglašanje v dvorani/ Prekinjam glasovanje. / medsebojni pogovor, tehnične težave z glasovalnimi napravami/ Začenjamo glasovanje o razširitvi dnevnega reda s 3.a točko.

Glasujemo. Za je glasovalo 13 članic in članov, proti nihče.

(Za je glasovalo 13.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je razširitev dnevnega reda sprejeta.

Nekatera gradiva za današnjo sejo ste prejeli v varovani predal v sistemu Udis, ker vsebujejo osebne podatke, ki so varovani na podlagi zakon, in če jih nameravate navajati, vas prosim, da me opozorite, da bomo v tem primeru skladno s poslovnikom sejo zaprli za javnost.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG SKLEPA O IMENOVANJU ČLANA PROGRAMSKEGA SVETA RTV SLOVENIJA, NA PODLAGI SEDME ALINEJE ŠESTEGA ODSTAVKA 17. ČLENA ZAKONA O RADIOTELEVIZIJI SLOVENIJA, ZA PREOSTANEK ŠTIRILETNE MANDATNE DOBE ČLANOV OD 28. APRILA 2020.

Kot gradivo za to točko dnevnega reda ste prejeli javni poziv, besedilo predloga sklepa in seznam vseh predlaganih kandidatov, ki so objavljeni na spletni strani Državnega zbora s sklicem seje, ter predloge kandidatov in seznam kandidatov s podatki o predlagateljih in regionalni zastopanosti, kar ste dobili v sistem Udis.

Državni zbor je 28. aprila 2020 imenoval sedem članov Programskega sveta RTV Slovenija, med njimi tudi Nastjo Flegar, ki je podala odstopno izjavo s tega mesta. Zato je Državni zbor 9. junija 2022 ugotovil, da ji mandat preneha. 10. junija 2022 je zato Državni zbor v Uradnem listu objavil javni poziv za predlaganje kandidatov za enega člana Programskega sveta RTV Slovenija. Ta bo opravljal mandat za preostanek štiriletne mandatne dobe, torej, kot je bilo že rečeno, od 28. aprila 2020 za štiri leta.

Državni zbor pri imenovanju članov Programskega sveta RTV Slovenija upošteva kot enega od kriterijev tudi regionalno zastopanost različnih delov Slovenije. Državni zbor sprejme odločitev o imenovanju članov Programskega sveta z večino glasov vseh poslancev.

Prejeli smo predloge šestih kandidatov, pri nobenem kandidatu iz vloge na izhaja, da bi bil podan kakšen od razlogov iz tretjega ali četrtega odstavka 17. člena zakona, ki predstavljajo izključitvene razloge za imenovanje. Vsi predlagani kandidati so namreč podpisali soglasje h kandidaturi in izjavo, da so seznanjeni s pogoji za imenovanje in jih izpolnjujejo.

Na tem mestu naj izpostavim, da je Mandatno-volilna komisija objavila dva javna poziva za imenovanje člana v programski svet, ker gre za nadomestitev dveh članov, ki bosta naloge opravljala z različnim trajanjem mandata. Ugotovim lahko, da sta se dva kandidata prijavila na oba javna poziva, zato moramo glasovanje pri tej in naslednji točki dnevnega reda opraviti zaporedno. In glede na izid tega glasovanja bo nato pripravljena glasovnica pri naslednji točki dnevnega reda, če bo v okviru te točke kdo od teh dveh kandidatov izbran.

Želi kdo razpravljati? Ugotavljam, da ne, zato zaključujem razpravo.

Prehajamo na izvedbo glasovanja. Glede na to, da je predlaganih več kandidatov, imenuje pa se le enega, bomo glasovali z glasovnico, prav tako bomo z glasovnico glasovali tudi pri 2. in 3. točki dnevnega reda, zato predlagam, da glasovanje pri vseh treh točkah vodi komisija v naslednji sestavi: Nataša Avšič Bogovič, Poslanska skupina Svoboda, kot predsedujoča, Alenka Jeraj, Poslanska skupina SDS, kot članica in Janez Cigler Kralj, Poslanska skupina Nova Slovenija, kot član. Glasujemo o sestavi komisije.

Glasujemo. Za je glasovalo 15, proti nihče.

(Za je glasovalo 15.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Izmed predlaganih šestih kandidatov bomo za eno prosto mesto člana Programskega sveta RTV izbrali enega kandidata. Mandatno-volilna komisija bo odločala z večino glasov vseh članov komisije, kar pomeni, da mora posamezni kandidat prejeti najmanj 9 glasov od 17. Predlagani kandidati so na glasovnici navedeni po abecednem vrstnem redu. Glasuje se tako, da se obkroži zaporedna številka pred priimkom predlaganega kandidata. Glasovnica na kateri bo obkrožen več kot eden kandidat bo neveljavna. Prav tako bo neveljavna glasovnica, ki ne bo izpolnjena in glasovnica iz katere volja poslanca ne bo jasno razvidna. Če pri prvem glasovanju nobeden kandidat ne prejme zadostnega števila glasov se opravi drugo glasovanje pri katerem se glasuje o tistih dveh kandidatih, ki sta pri prvem glasovanju prejela največ glasov. Če bo pri prvem glasovanju več kandidatov dobilo enako oziroma drugo najvišje število glasov se izbira dveh kandidatov za ponovno glasovanje med kandidati z enakim številom glasov določi z žrebom. Prosim komisijo, da razdeli glasovnice. Glasovanje se bo pričelo ob 9.15, trajalo bo 5 minut torej do 9.20. Po opravljenem glasovanju potrebujejo člani komisije še nekaj časa, da glasove preštejejo, zato bi, potem nadaljevali 9.35.

Prekinjam sejo za izvedbo glasovanja.

PREDSEDNICA JANJA SLUGA: Nadaljujemo sejo.

Prosim predsedujočo, da nas seznani z rezultati glasovanja.

GOSPA: Predstavljam zapisnik o ugotovitvi izida glasovanja za enega člana Programskega sveta RTV Slovenija - na podlagi sedme alineje šestega odstavka 17. člena Zakona o Radioteleviziji Slovenija za preostanek štiriletne mandatne dobe članov imenovanih 28. 4. 2020.

Razdeljenih je bil 16 glasovnic. Oddanih je bilo 16 glasovnic. Neveljavnih je bilo 5 glasovnic. Veljavnih je bilo 11 glasovnic. Nerazdeljena je bila 1 glasovnica. Glasovnice ni prevzel poslanec Ferenc Horváth.

Kandidati so prejeli naslednje število glasov: gospod Obreza dr. Janez 1 glas in gospod Piano Branimir 10 glasov.

Večino glasov vseh članic in članov Mandatno-volilne komisije, to je najmanj 9 glasov od 17 je prejel naslednji kandidat: Piano Branimir.

Hvala.