Govor

Spoštovani kolegice poslanke in kolegi poslanci, drage gospe, dragi gospodje, začenjam 2. izredno sejo Državnega zbora, ki sem jo sklicala na podlagi drugega odstavka 58. člena ter drugega odstavka 60. člena Poslovnika Državnega zbora.

Obveščena sem, da se današnje seje ne morejo udeležiti naslednji poslanke in poslanci: Iva Dimic do 16. ure, Jožica Derganc, Tomaž Lisec, Zoran Mojškerc pa od 19.15 dalje.

Na sejo sem vabila kandidata za predsednika Vlade, dr. Roberta Goloba.

Vse prisotne lepo pozdravljam!

Začenjamo z delom in prehajamo na določitev dnevnega reda 2. izredne seje Državnega zbora. Predlog dnevnega reda ste prejeli v torek, 24. maja 2022, s sklicem seje. O predlogu dnevnega reda bomo odločali v skladu s prvim odstavkom 64. člena Poslovnika Državnega zbora. Predlogov za širitev dnevnega reda nisem prejela.

Preden pa preidemo na odločanje o dnevnem redu, moramo odločiti o zahtevi za odločanje o odločitvi Kolegija predsednice Državnega zbora. Namreč, Kolegij predsednice je na 1. seji 24. maja 2022 sprejel Predlog sklepa o določitvi števila mest poslanskih skupin v delovnih telesih Državnega zbora in o določitvi poslanskih skupin, ki jim pripadajo mesta predsednikov in podpredsednikov delovnih teles Državnega zbora, na podlagi katerega je pripravljena 4.a točka dnevnega reda, to je Predlog sklepa o imenovanju predsednikov in podpredsednikov delovnih teles Državnega zbora.

Na podlagi desetega odstavka 21. člena Poslovnika, je skupina poslank in poslancev, s prvopodpisano Jelko Godec, danes, 25. maja, zahtevala, da Državni zbor odloči o odločitvi Kolegija predsednice Državnega zbora, s katero je bil sprejet sklep o določitvi števila mest poslanskih skupin v delovnih telesih Državnega zbora in o določitvi poslanskih skupin, ki jim pripadajo mesta predsednikov in podpredsednikov delovnih teles Državnega zbora.

Skupina poslank in poslancev s prvopodpisanim dr. Robertom Golobom je prav tako danes, 25. maja, vložila zahtevo za sklic izredne seje Državnega zbora, na kateri bi zbor obravnaval navedeno zahtevo za odločanje o odločitvi Kolegija predsednice Državnega zbora. V skladu s parlamentarno prakso, lahko Državni zbor na že sklicani izredni seji o zahtevi za odločanje o odločitvi Kolegija, odloča le na podlagi vložene zahteve za sklic izredne seje zbora.

In zato prehajamo na obravnavo navedene zadeve. Želi predstavnik vlagatelja zahteve za odločanje o odločitvi kolegija besedo za predstavitev zahteve? (Da.)

Ja, prosim, gospa Jelka Godec, izvolite.