Govor

Matjaž Nemec

Spoštovani dober dan in lep pozdrav!

Si bom vzel pravico, preden zapremo sejo, mogoče samo, da podam nekatere informacije, ki so relativno sveže ob teh / nerazumljivo/ informacijah, ki nam jih je podala gospa ministrica. Gre mogoče za dodati samo to, da kljub skepsi pred predsedovanjem Francije, se dogaja ravno to, da je Francija tista, ki odpira določene dosjeje, ki so, bom rekel, že desetletje nekje v zaprtih predalih, seveda zaradi zunanjih vplivov, kot je vojna v Ukrajini, se ponovno odpirajo zelo temeljite razprave v Bruslju, o nadaljnji širitvi Evropske unije.

Bom zelo kratek in omejen z pristojnostmi odprte seje. Naj povem samo to, da naj bi danes na tiskovni konferenci komisija predstavila predlog o tem, da bi se podalo pozitivno mnenje na začetek pogajanj za tri države, mogoče dve, govorimo o Ukrajini, Moldaviji in celo Gruziji, o pristopnih pogajanjih, kar bi tudi s stališča Republike Slovenije mogoče pomenilo, da bi pospešilo proces tudi kar se tiče širitve na zahodni Balkan, vsaj tako osebno vidim jaz kot osebno, kot priložnost, za to, da se določeni procesi pospešijo. Tisto, kar nas navdaja z upanjem, je tudi to, da prihajajo iz Francije informacije o Macronovem angažiranju v smeri reševanja sporov med Severno Makedonijo in Bolgarijo, kajti ravno ta spor je bil v večjem delu kriv za to, da se Makedoniji onemogoča bom rekel nadaljnja pristopna pogajanja.

Kar se tiče resolucije je že predsednica oziroma ministrica lepo povedala. V prejšnjem tednu v Strasbourgu je bila sprejeta resolucija, kjer določa določene smernice ravno v tej smeri. Torej, v kolikor bo potrebno v zaprtem delu seje se bom še oglasil, ampak osnovna informacija gre predvsem v smeri, da bo danes mogoče / nerazumljivo/ že kaj več znanega o nadaljnjih postopkih pri širitvi in postopkih, ki se bodo upam, da začeli relativno hitro ne samo za Makedonijo, ampak tudi upajmo za države zahodnega Balkana.

Hvala.