Govor

Leon Cizelj

Hvala lepa za besedo, gospa predsednica.

Spoštovane poslanke in poslanci, gospod minister!

Jaz sem pravzaprav zelo vesel, da Vlada v svoji utemeljitvi sicer odpoklica pravzaprav zelo lepo našteje vse ali pa veliko mojih strokovnih kvalifikacij in pravzaprav o tem sploh ne debatiramo. Zgleda, da so splošno sprejete tudi s strani te Vlade, in to me pravzaprav zelo veseli. Torej, o strokovnosti pravzaprav ne bi nič, razen, seveda, če boste kaj vprašali.

Bi pa poudaril, da je bistvo očitka oziroma utemeljitve za odpoklic podatek, da naj ne bi imel deset let izkušenj v gospodarskih družbah, da je moja kariera pravzaprav v znanosti, pravzaprav na zelo težkem področju med znanostjo in zbliževanjem znanosti in gospodarstva. Formalno gledano je seveda v takšnih razmerah zelo težko dobiti izkušnje v gospodarski družbi. Gospodarska družba, ki ji rečemo d.o.o. ali d.d., za razliko od, recimo, zavoda ali neprofitne organizacije ali kaj takšnega. No, ne glede na to imam jaz to srečo, da je v tej utemeljitvi Vlada kljub vsemu spregledala javni podatek, jaz sem namreč od leta 2007 dalje direktor svoje lastne firme, ki je d.o.o., in torej od leta 2007 imam formalne izkušnje v upravljanju gospodarskih družb. Prosim, za zapisnik, imam tudi izpisek iz registra, sicer je to javni dokument, ki ga lahko vsak od vas pridobi kadarkoli. In s tem pravzaprav pridemo v situacijo, ko očitek o pomanjkanju desetih let pade. Vlada mi priznava tri in pol leta, jaz dodajam štirinajst let k temu.

Tu bi končal. Bom vesel vaših vprašanj, lahko pa še kaj dodam. Bi pa rekel, recimo, iz tistega, kar sem se jaz naučil v svoji morebiti ne direktno gospodarski karieri, ampak o tem, kako gospodarske družbe poslujejo, ta predlog, ki ga je kolega Emeršič imenoval diletantski, no, jaz bi mu rekel nekoliko nežneje, da ni pripravljen s tistim, čemur bi v gospodarstvu rekli s potrebno skrbnostjo. In takšen predlog, ki ni pripravljen s potrebno skrbnostjo, seveda tudi ne bo znak dobrodošlice ali vabila strokovnim kadrom, da naj pomagajo pri teh zadevah v bodoče. Pravzaprav bi jaz rekel, da s takšnim pristopom strokovne kadre odganjamo.

Morebiti še komentar, čisto na hitro. Nekoliko nenavadno tudi zgleda, da je enemu parlamentu kvalifikacija človeka zadosti dobra, drugemu parlamentu, ki sicer seveda lahko se odloči po svoje, pa takšna kvalifikacija ne bi bila primerna, še posebej, če ta druga kvalifikacija enostavno ne zdrži enostavnega testa dejstev.

Hvala lepa za vašo pozornost. Z veseljem poskušam pokomentirati kakšno stvar ali odgovoriti na kakšno podrobnost. Hvala.