Govor

Dobro jutro! Začenjam 5. nujno sejo Mandatno-volilne komisije. Vse članice in člane lepo pozdravljam!

Obveščam vas, da je z današnje seje zadržan kolega Ferenc Horváth, nadomeščanj v tem trenutku ni.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red:

1. Sklep o pravici prevzema mandata poslanca Državnega zbora namesto poslanke, ki ji je prenehal mandat,

2. administrativne zadeve.

Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za spremembo dnevnega reda, je ta določen, kot je bil predlagan s sklicem seje.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – SKLEP O PRAVICI PREVZEMA MANDATA POSLANCA DRŽAVNEGA ZBORA NAMESTO POSLANKE, KI JI JE PRENEHAL MANDAT.

Gradivo je bilo objavljeno v računalniškem omrežju Državnega zbora pri EPA.

Na sejo sem vabila tudi kandidata za poslanca, gospoda Tomaža Laha, in Državno volilno komisijo.

Državni zbor je na 4. izredni seji, 9. junija 2022, sprejel Sklep o prenehanju mandata poslanke, ki je nastopila funkcijo generalne sekretarke Vlade. Predsednica Državnega zbora je zato zaprosila Državno volilno komisijo, da obvesti Državni zbor, katera kandidatka oziroma kandidat bo opravljal funkcijo poslanke oziroma poslanca namesto poslanke Barbare Kolenko Helbl. Državna volilna komisija je Državnemu zboru posredovala Sklep o pravici prevzema mandata, iz katerega izhaja, da postane poslanec za preostanek mandatne dobe Državnega zbora Tomaž Lah, rojen 1. oktobra 1964, stanujoč Stantetova ulica 10, Maribor. Prejeli smo tudi izjavo predstavnice liste kandidatov Gibanja Svoboda v 7. volilni enoti za volitve poslancev v Državni zbor, ki so bile 24. aprila 2022, iz katere izhaja, da se odpoveduje pravici do pritožbe, na podlagi 109. člena Zakona o volitvah v Državni zbor, zoper sklep Državne volilne komisije. Ugotavljam, da v zakonskem roku, to je do seje Mandatno-volilne komisije, ni bila vložena nobena pritožba na podlagi 109. člena Zakona o volitvah v Državni zbor.

Kandidat za poslanca je Mandatno-volilni komisiji predložil potrdilo Državne volilne komisije, iz katerega izhaja pravica do opravljanja funkcije poslanca za preostanek mandatne dobe Državnega zbora.

Ker ni prisotnega predstavnika Državne volilne komisije, sprašujem, ali želi kdo razpravljati? Ugotavljam, da ni razprave.

Prehajamo na glasovanje. Mandatno-volilna komisija predlaga Državnemu zboru, da na podlagi tretjega odstavka 82. člena Ustave Republike Slovenije, 7. člena Zakona o poslancih, 13. člena v povezavi s 17. členom ter 112. člena Poslovnika Državnega zbora sprejme naslednji sklep: Potrdi se poslanski mandat Tomažu Lahu, rojenemu 1. oktobra 1964, stanujočemu Stantetova 10, Maribor.

Glasujemo. Za je glasovalo 11 poslank in poslancev, proti nihče.

(Za je glasovalo 11.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Zaključujem to točko dnevnega reda.

2. TOČKA DNEVNEGA REDA – ADMINISTRATIVNE ZADEVE.

V okviru te točke bomo obravnavali obvestila poslancev Mateje Čalušić, mag. Darka Krajnca in Gašperja Ovnika z dne 16. junij 2022 o opravljanju dopolnilnega dela na podlagi 13. člena zakona o poslancih. Obvestila poslancev ste prejeli v sistem Udis. Iz obvestila poslanke Mateje Čalušić izhaja, da želi še naprej opravljati zahtevnejše strokovno delo svetovalke za fitofarmacevtska sredstva, pri čemer poslanka navaja, da gre za deficitaren poklic, za katerega je potrebna ustrezna izobrazba in usposabljanje, ki je podlaga za pridobitev potrdila za opravljanje te dejavnosti. Delo bo opravljala na način, da ne bo vplivalo na izvrševanje poslanske funkcije in ji bo omogočalo poklicno kontinuiteto. Iz obvestila poslanca mag. Darka Krajnca izhaja, da želi še naprej občasno opravljati pedagoško dejavnost s področja socialnega varstva v okviru Socialne zbornice Slovenije, Fakulteto za socialno delo in Rejniškega društva Slovenije na način, da to ne bo vplivalo na izvrševanje poslanske funkcije in mu bo omogočalo poklicno kontinuiteto. Iz obvestila poslanca Gašperja Ovnika pa izhaja, da želi nadaljevati dejavnost strokovne pomoči koordinacije in podpore trenažnemu procesu znotraj športne panoge Košarke 3X3 pod okriljem mednarodne zveze Fiba 3X3 in Košarkarske zveze Slovenije, ki jo bo tudi opravljal na način, da ne bo vplivalo na izvrševanje poslanske funkcije. Glede na vrste dejavnosti, ki jih nameravajo opravljati ti trije poslanci lahko ugotovim, da gre v vseh treh primerih za eno od izjem od prepovedi opravljanja pridobitne dejavnosti iz prvega odstavka 13. člena zakona o poslancih, in sicer za zahtevnejšo strokovno delo oziroma pedagoško delo.

Odpiram razpravo. Izvolite, kolega Krivec.