Govor

Hvala lepa.

Ker drugih prijavljenih ni, zaključujem razpravo.

Prehajamo na izvedbo glasovanja. V skladu s tretjim odstavkom 199. člena Poslovnika Državnega zbora o izvolitvi podpredsednika Državnega zbora Državni zbor odloča s tajnim glasovanjem. V skladu s prvim odstavkom 92. člena Poslovnika vodi tajno glasovanje komisija, ki jo sestavljajo predsedujoči ter štirje poslanci, ki jih izvoli Državni zbor. Poslanske skupine so mi že posredovale predloge za člane komisije, ki vodi glasovanje. To so: Franc Breznik, Slovenska demokratska stranka, Aleksander Reberšek, Nova Slovenija – krščanski demokrati, Predrag Baković, Socialni demokrati, in dr. Tatjana Greif, Levica. Članica te komisije sem tudi jaz kot predsedujoča. Pri delu komisije bo sodelovala tudi namestnica generalne sekretarke Jerneja Bergoč.

Ali kod takemu predlogu za sestavo komisije nasprotuje? (Ne.) Če ne, prehajamo o odločanje o sestavi komisije in glasujemo.

Glasujemo. Navzočih je 80 poslank in poslancev, za jih je glasovalo 79, proti eden.

(Za je glasovalo 79.) (Proti 1.)

Ugotavljam, da je komisija v predlagani sestavi izvoljena.

V skladu s tretjim odstavkom 92. člena Poslovnika bo poslankam in poslancem glasovnica vročena tako, da pride vsak poslanec k mizi predsedujočega in pove svoje ime in priimek. Glasuje se tako, da se na glasovnici obkroži beseda za ali proti. V skladu s petim odstavkom 91. člena Poslovnika je neizpolnjena glasovnica neveljavna, neveljavna je tudi glasovnica, iz katere volja poslanke oziroma poslanca ni jasno razvidna.

V skladu s četrtim odstavkom 199. člena Poslovnika bo kandidat za podpredsednika Državnega zbora izvoljen, če bo zanj glasovala večina vseh poslancev, to je 46 ali več.

Glasovali bomo v dvorani v glasovalnih kabinah. Poslanke in poslanci boste izpolnjene glasovnice oddali v glasovalno skrinjico, ki bo v dvorani na mizi ob kabinah za glasovanje.

Preden preidemo na izvedbo tajnega glasovanja opozarjam na določbo drugega odstavka 92. člena Poslovnika, ki določa, da med tajnim glasovanjem v dvorano nimajo dostopa osebe, ki niso udeležene pri glasovanju, zato te osebe pozivam, da dvorano v tem času zapustijo.

Prehajamo na izvedbo tajnega glasovanja.

Prosim poslanko in poslance, ki mi boste pomagali pri glasovanju, da se takoj zglasite v sobi 217, kjer bomo prevzeli volilni material.

Glasovanje se bo začelo ob 13.35. uri in bo trajalo do 13.50.

Prekinjam to točko dnevnega reda in sejo zbora, ki jo bomo nadaljevali ob 14.05.

PREDSEDNICA MAG. URŠKA KLAKOČAR ZUPANČIČ: Spoštovane poslanke, spoštovani poslanci, nadaljujemo s prekinjeno sejo in s 1. točko, to je Predlog za izvolitev podpredsednika Državnega zbora Republike Slovenije.

Ugotavljam izid glasovanja za izvolite Danijela Krivca za podpredsednika Državnega zbora Republike Slovenije.

Glasovanje je bilo v prostorih Državnega zbora dne 9. junija 2022. Razdeljenih je bilo 78 glasovnic. Oddanih je bilo 78 glasovnic, neveljavnih je bilo 14 glasovnic, veljavnih jih je bilo 64.

Za je glasovalo 57 poslancev, proti je glasovalo 7 poslancev.

(Za je glasovalo 57.) (Proti 7.)

Na podlagi izida glasovanja je gospod Danijel Krivec z večino glasov vseh poslancev in poslank izvoljen za podpredsednika Državnega zbora Republike Slovenije.

/ aplavz/

Novoizvoljenemu podpredsedniku Državnega zbora gospodu Danijelu Krivcu čestitam in mu želim veliko uspeha pri opravljanju podpredsedniške dolžnosti.

S tem zaključujemo to točko dnevnega reda.

Nadaljujemo s prekinjeno 2. točko dnevnega reda, to je z Mandatno-volilnimi zadevami.

Prehajamo na obravnavo Predloga za razrešitev sodnika Ustavnega sodišča Republike Slovenije. Predsednik Ustavnega sodišča je 24. maja 2022 obvestil predsednika Republike Slovenije, da je sodnik Ustavnega sodišča Republike Slovenije dr. Marijan Pavčnik 16. maja 2022 podal svoj odstop oziroma zahtevo po predčasni razrešitvi s funkcije sodnika Ustavnega sodišča, in sicer z dnem 31. decembra 2022. Na podlagi 164. člena Ustave ter prvega in tretjega odstavka 19. člena Zakon o Ustavnem sodišču predsednik Republike Slovenije Borut Pahor tako predlaga Državnemu zboru razrešitev sodnika Ustavnega sodišča Republike Slovenije dr. Marijana Pavčnika s 31. decembrom 2022.

Predlog je kot matično delovno telo obravnavala Mandatno-volilna komisija, ki je zboru pisno poročala.

Prijavljenih k razpravi ni, zato prehajamo na odločanje o predlogu sklepa, s katerim se funkcije sodnika Ustavnega sodišča Republike Slovenije razreši dr. Marijan Pavčnik z dnem 31. 12. 2022.

Glasujemo. Navzočih je 76 poslank in poslancev, vsi so glasovali za.

(Za je glasovalo 76.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Prehajamo na obravnavo Predlogov za izvolitev v sodniški funkciji na sodniški mesti okrožnih sodnic na Okrožnem sodišču v Kranju. Sodni svet je Državnemu zboru predložil predloga za izvolitev Nine Zupan in mag. Mateje Špes v sodniški funkciji na sodniškem mestu okrožnih sodnic na Okrožnem sodišču v Kranju.

Predloga je kot matično delovno telo obravnavala Mandatno-volilna komisija, ki je zboru pisno poročala. Prijavljenih k razpravi ni.

Najprej prehajamo na odločanje o predlogu sklepa, s katerim se v sodniško funkcijo na sodniško mesto okrožne sodnice na Okrožnem sodišču v Kranju izvoli Nina Zupan.

Glasujemo. Navzočih je 74 poslank in poslancev, za jih je glasovalo 52 in proti eden.

(Za je glasovalo 52.) (Proti 1.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Prehajamo še na odločanje o predlogu sklepa, s katerim se v sodniško funkcijo na sodniško mesto okrožne sodnice na Okrožnem sodišču v Kranju izvoli mag. Mateja Špes.

Glasujemo. Navzočih je 76 poslank in poslancev, za jih je glasovalo 54, proti dva.

(Za je glasovalo 54.) (Proti 2.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Prehajamo na obravnavo Predloga za izvolitev v sodniško funkcijo na sodniško mesto okrajne sodnice na Okrajnem sodišču v Sežani. Sodni svet je Državnemu zboru predložil predlog za izvolitev Mojce Švara Buda v sodniško funkcijo na sodniško mesto okrajne sodnice na Okrajnem sodišču v Sežani.

Predlog je kot matično delovno telo obravnavala Mandatno-volilna komisija, ki je zboru pisno poročala.

Prijavljenih k razpravi ni, zato prehajamo na odločanje o predlogu sklepa, s katerim se v sodniško funkcijo na sodniško mesto okrajne sodnice na Okrajnem sodišču v Sežani izvoli Mojca Švara Buda.

Glasujemo. Navzočih je 76 poslank in poslancev, za je glasovalo 54, proti eden.

(Za je glasovalo 54.) (Proti 1.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Zdaj obravnavamo Predlog za izvolitev v sodniški funkciji na sodniški mesti okrožnih sodnic na Okrožnem sodišču v Ljubljani. Sodni svet je Državnemu zboru predložil predloga za izvolitev Mojce Mlinarič in Eve Senica Visočnik v sodniški funkciji na sodniški mesti okrožnih sodnic na Okrožnem sodišču v Ljubljani.

Predloga je kot matično delovno telo obravnavala Mandatno-volilna komisija, ki je zboru pisno poročala.

Prijavljenih k razpravi ni. Najprej prehajamo na odločanje o predlogu sklepa, s katerim se v sodniško funkcijo na sodniško mesto okrožne sodnice na Okrožnem sodišču v Ljubljani izvoli Mojca Mlinarič.

Glasujemo. Navzočih je 72 poslank in poslancev, za jih je glasovalo 53, proti nihče.

(Za je glasovalo 53.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Zdaj pa odločamo še o predlogu sklepa, s katerim se v sodniško funkcijo na sodniško mesto okrožne sodnice na Okrožnem sodišču v Ljubljani izvoli Eva Senica Visočnik.

Glasujemo. Navzočih je 75 poslank in poslancev, za jih je glasovalo 56.

(Za je glasovalo 56.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Obravnavamo Predlog za izvolitev v sodniško funkcijo na sodniško mesto okrajnega sodnika na Okrajnem sodišču v Celju. Sodni svet je Državnemu zboru predložil predlog za izvolitev Zorana Šućurja v sodniško funkcijo na sodniško mesto okrajnega sodnika na Okrajnem sodišču v Celju.

Predlog je kot matično delovno telo obravnavala Mandatno-volilna komisija, ki je zboru pisno poročala.

Prijavljenih k razpravi ni, zato prehajamo na odločanje o predlogu sklepa, s katerim se v sodniško funkcijo na sodniško mesto okrajnega sodnika na Okrajnem sodišču v Celju izvoli Zoran Šućur.

Glasujemo. Navzočih je 75 poslank in poslancev, za jih je glasovalo 55, proti nihče.

(Za je glasovalo 55.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Prehajamo na obravnavo Predloga za izvolitev v sodniško funkcijo na sodniško mesto okrajne sodnice na Okrajnem sodišču v Kopru. Sodni svet je Državnemu zboru predložil predlog za izvolitev mag. Kristine Bošnjak v sodniško funkcijo na sodniško mesto okrajne sodnice na Okrajnem sodišču v Kopru.

Predlog je kot matično delovno telo obravnavala Mandatno-volilna komisija, ki je zboru pisno poročala.

Prijavljenih k razpravi ni, zato prehajamo na odločanje o predlogu sklepa, s katerim se v sodniško funkcijo na sodniško mesto okrajne sodnice na Okrajnem sodišču v Kopru izvoli mag. Kristina Bošnjak.

Glasujemo. Navzočih je 73 poslank in poslancev, za je glasovalo 54, proti nihče.

(Za je glasovalo 54.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Zdaj pa obravnavamo še Predlog za izvolitev v sodniško funkcijo na sodniško mesto okrajne sodnice na Okrajnem sodišču v Velenju. Sodni svet je Državnemu zboru predložil predlog za izvolitev mag. Brine Felc v sodniško funkcijo na sodniško mesto okrajne sodnice na Okrajnem sodišču v Velenju.

Predlog je kot matično delovno telo obravnavala Mandatno-volilna komisija, ki je zboru pisno poročala.

Ni prijavljenih k razpravi, zato prehajamo na odločanje o predlogu sklepa, s katerim se v sodniško funkcijo na sodniško mesto okrajne sodnice na Okrajnem sodišču v Velenju izvoli mag. Brina Felc.

Glasujemo. Navzočih je 75 poslank in poslancev, za je glasovalo 54, proti nihče.

(Za je glasovalo 54.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Prehajamo na obravnavo Predloga sklepa o razrešitvi člana Upravnega odbora Sklada za financiranje razgradnje Nuklearne elektrarne Krško in odlaganje radioaktivnih odpadkov iz Nuklearne elektrarne Krško. Predlog sklepa je v obravnavo Državnemu zboru predložila Mandatno-volilna komisija.

Prijavljenih k razpravi ni. Prehajamo na odločanje o predlogu sklepa, s katerim se v Upravnem odboru Sklada za financiranje in razgradnje Nuklearne elektrarne Krško in odlaganje radioaktivnih odpadkov iz Nuklearne elektrarne Krško razreši član Gregor Korene.

Glasujemo. Navzočih je 75 poslank in poslancev, za jih je glasovalo 73, proti nihče.

(Za je glasovalo 73.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Obravnavamo Predloga sklepa o ugotovitvi prenehanja mandata članici Programskega sveta RTV Slovenija. Predlog sklepa je v obravnavo Državnemu zboru predložila Mandatno-volilna komisija.

Prijavljenih k razpravi in prehajamo na odločanje o Predlogu sklepa o ugotovitvi prenehanja mandata članici Programskega sveta RTV Slovenija Nastii Flegar.

Glasujemo. Navzočih je 75 poslank in poslancev, vsi so glasovali za.

(Za je glasovalo 75.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Prehajamo na obravnavo Predloga sklepa o ugotovitvi prenehanja mandata članu Programskega sveta RTV Slovenija. Predlog sklepa je v obravnavo Državnemu zboru predložila Mandatno-volilna komisija.

Prav tako tukaj ni prijavljenih k razpravi, zato prehajamo na odločanje o Predlogu sklepa o ugotovitvi prenehanja mandata članu Programskega sveta RTV Slovenija Mitji Čandru.

Glasujemo. Navzočih je 75 poslank in poslancev, vsi so glasovali za.

(Za je glasovalo 75.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

In zdaj še zadnja stvar. Prehajamo na obravnavo Predloga sklepa o imenovanju predsednikov in podpredsednikov delovnih teles Državnega zbora. Predlog sklepa so v obravnavo zboru predložile Poslanska skupina Svoboda, Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke in Poslanska skupina Socialnih demokratov. Predlog sklepa je objavljen na e-klopi.

Želite morda besedo predstavniki poslanskih skupin? Ne. Nimamo potem stališč. Morda želijo besedo poslanke in poslanci? Tudi ne.

Ni razprave in prehajamo na odločanje o Predlogu sklepa o imenovanju predsednikov in podpredsednikov delovnih teles Državnega zbora.

Glasujemo. Navzočih je 76 poslank in poslancev, vsi so glasovali za.

(Za je glasovalo 76.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Zahvaljujem se vam za pozornost in s tem zaključujem to točko dnevnega reda in 4. izredno sejo Državnega zbora. Hvala lepa.