Govor

Hvala za besedo spoštovana gospa predsednica. Kolegica in kolegi, spoštovani kandidat za podpredsednika Državnega zbora gospod Danijel Krivec!

Starogrški filozof Platon je zapisal pomenljivo misel: »Človek se ne rodi samo zase, temveč tudi za domovino.« Naša slovenska domovina pa niso le polja, gore in morje, ki jih simbolično zaobjema slovenski grb. Naša slovenska domovina je tudi naš skupni kulturni in duhovni prostor, ki pa ni omejen z državnimi mejami, ampak povezuje Slovenke in Slovence širom sveta. Upam, da so naši letošnji devetošolci in letošnji maturanti skozi vzgojno-izobraževalni proces ponotranjili našo slovensko domovino, da jo bodo vedno nosili v svojem srcu in z vsemi svojimi močmi pomagali, jo razvijali in branili.

Smo pa v Novi Sloveniji trdno prepričani, da je kandidat za podpredsednika Državnega zbora, naš cenjeni kolega Danijel Krivec, lahko vsem nam v zgled, ko gre za udejanjanje Platonove misli, da se človek rodi tudi za domovino. Ni ga med nami, kolegice in kolega, ki bi imel tako bogate politične izkušnje, ki ga odlikuje srčna predanost pri delu za skupno dobro na lokalni in državni ravni. Bil je trikrat izvoljen za župana Občine Bovec in šestkrat izvoljen za poslanca Državnega zbora.

Naše komunikacijske poti so se intenzivneje prepletale od 13. marca 2020, ko smo po nenadnem in klavrnem odhodu prejšnjega predsednika Vlade sestavili vlado in je bil kolega Danijel neformalni vodja parlamentarne dimenzije koalicije. S partnerskim odnosom in inženirsko sistematiko je vodil usklajevanja med vodji poslanskih skupin koalicije in s tistimi, ki so Sloveniji v izjemno težkem času epidemije želeli pomagati. Koalicija ni imela vedno parlamentarne večine, kar je zahtevalo dodatne napore pri iskanju najboljših rešitev. To pa je pravzaprav bistvo parlamentarnega procesa – sprejemanje odločitev. Ne glasovalni stroj, ampak iskren dialog, v katerem smo se trudili različno misleče za isto mizo spoštljivo poslušati in upoštevati. V tem procesu ogromnega števila usklajevanj je kolega Danijel z odliko opravil svoje poslanstvo in je med najzaslužnejšimi, da je naša koalicija kljub mnogim pretresom ostala stabilna do konca mandata. Tako smo po 14 letih spet šli na redne državnozborske volitve.

Francoski pisatelj in državnik Victor Hugo je pred približno 170 leti zapisal: »Prišel bo dan, ko bodo polja krešočih se idej edina bojna polja.« V Novi Sloveniji si želimo in prizadevamo, da bi ta vizionarska misel tudi v Sloveniji dobila domovinsko pravico. Kresanje idej ter z argumenti in izračuni podkrepljene razprave so se v preteklih dveh letih žal umikale medsebojnemu obtoževanju, udarcem pod pas, nespoštovanju dostojanstva človeka, žalitvam, ki so dosegale tudi naše družine. Veliko tega, kar ne spada v ta tempelj demokracije, smo se naposlušali v času naše vlade. Še sreča, da ljudje znamo odpuščati.

Spoštovani kandidat za podpredsednika Državnega zbora Republike Slovenije, dragi kolega Danijel, s podporo vaši kandidaturi želimo v slovenski parlamentarizem vnesti novo upanje in veliko pričakovanje, da bi po 30 letih samostojne Slovenije Hugojeva misel tudi pri nas dobila svoj domicil. Zaradi vaših bogatih političnih izkušenj, zaradi vaših osebnostnih lastnosti verjamemo, da boste razprave v Državnem zboru vodili tako, da bo ta arena dokončno postala polje krešočih se idej ob spoštovanju dostojanstva človeka in ob zavedanju bistva demokracije, to je sobivanje različnosti v okviru ustave. Srečno, dragi kolega Danijel.

Hvala lepa.