Govor

Hvala za besedo, predsedujoči.

Lep pozdrav kandidatu za ministra obrambnega. Kolegice in kolegi.

Najprej hočem, da ste obrambni minister, ker je pa tolikokrat letelo ene opazke na eno orožje, da se je vrglo v koruzo, da vam prav privoščim, da vam to uspe.

Jaz bi se vrnila na 2020. Tukaj v parlamentu smo sprejeli skupaj tudi stranka SD za nabavo orožja za 6 let to je 780 milijonov zaveza. Pred dve leti po 100 milijonov, naslednja štiri leta pa do 2026 po 145 milijonov. To je tako kot je bilo predstavljeno tudi dva helikopterja in eno transportno letalo v vrednosti 128 milijonov. Transportno vozilo 65 milijonov, komunikacijsko informacijski sistemi 46 milijonov, pehotno orožje in oprema 34 milijonov največji del pa je res okoli 400 milijonov – tukaj je bilo napisano točno 480 – pa za težka oklepna vozila 8x8 in 4x4, kateri so namenjeni za bojevanje in predvsem tudi za varnost vojakov na terenu. Brez tega orožja ni nobena država, ki sestavlja oklepno srednje bataljonske skupine. Mi smo dali zavezo, da bomo sestavili 2 bataljonski skupini. Sedaj smo pri eni se pravi, da drugo leto ne bomo pri nobeni kakor imam občutek. Da bomo pa imeli zavezo smo dali vsaj za eno oziroma Nato in nekako mislim, da je čez prste pogledal, da druge najbrž ne bo in da smo dali neke druge zaveze, da bomo pomagali namesto druge bataljonske skupine. Da bomo pa eno bataljonsko skupino kvalitetno sestavili to pa mislim, da Nato ni dvomim. Ne vem, če se take zaveze dajemo nekaj let, da od tega odstopimo. Kljub temu, da imate neko stranko notri, ki je proti varnosti državljanov, da se požvižga na varnost državljanov bi pričakoval, da ste pa preostali drugi bolj odločni in da te zaveze sprejemate.

Zanima me kakšno orožje bomo nabavili namesto oklepnih vozil 8x8 ali 4x4? Zanima me tudi kako boste popolnili kljub vsem naporom tudi te Vlade še trenutne, da se zaustavi odtok vojakov oziroma pristop novih to še vedno ni uspešno. Ali bodo potrebni tudi sprejemi s štipendijskimi prejemi in nagradami, da se še nekaj dodatno naredi tukaj? Kaj boste še nagradili pri teh zadevah?

Pa še to opazko od vaših bi rekel barve vaših. Gospa Jelušičeva, ki je bila obrambna ministrica in tudi pedagoško deluje na obrambnih zadevah dvomi o vaših sposobnostih za opravljanje te funkcije. Prav tako Vladimir Prebelič. Bom kar prebral, ki je prav na to temo teh nakupov napisal: »Mislim, da samo zato, ker se v neki krizi nahajamo lahko drug sistem ugasnemo je napačen pristop. Vsi sistemi v sodobni družbi so utemeljeni z razlogom. Vsakega potrebujemo. Lahko se sicer pogovarjamo o obsegu tega sistema, ampak mislim, da se je treba pogovarjati o tem, da imamo vse te sistem žive.«

Toliko. Hvala lepa za odgovore.