Govor

Hvala lepa za besedo, spoštovani predsednik.

Lep pozdrav gospodu Šarcu, kandidatu za ministra za obrambo in seveda vsem prisotnim gostom ter kolegom poslancem!

Decembra 2019 je kot premier takratne Vlade Republike Slovenije, na obisku v Bosni in na Kosovu, gospod Šarec povedal, »Ne bomo poslušali, da Slovenija ne potrebuje vojske ali Nata.« Tudi, bom rekel, da smo imeli takrat nekako »feedback«, da je bil tam lepo sprejet, med slovenskimi vojaki in seveda, kar je bilo vzpodbudno, kajne, ampak pozneje, če tako rečemo, je seveda se pristopilo tudi k posodobitvam in seveda, napisali smo nekako resolucijo o strategiji nacionalne varnosti v tistemu času, belo knjigo o obrambi, to so tako nekako neka osnova za seveda našo varnost, ki je tako pomembna, kot hrana in pijača, za naše preživetje. Tako da, rekel sem, ta dva strateška dokumenta, takrat se je seveda gospod Šarec z vsem tem strinjal, dejstvo je, da so se povečala finančna sredstva v času Vlade, ki je v odhajanju in seveda končno smo ustavili vsip vojakov iz Slovenske vojske, nekako, zagotovili, da se nam Slovenska vojska ne manjša in s tem tudi obrambna sposobnost.

Torej, zadnja Vlada in prejšnji sklic Državnega zbora ter seveda tudi gospod Šarec, kot takratni poslanec in član Odbora za obrambo, z mano vred, dejansko smo vse to zagotavljali z potrebnimi zakoni in investicijami. Med temi, ki jih je sedaj tudi gospod omenil, je zagotavljanje sredstev za investicije v Slovensko vojsko za časovna obdobja naprej štirih let, potem resolucija o vlaganju za investicije in seveda, tako naprej in tako naprej in takrat, po resnici povedano, določene stvari, takrat, ko je bil naš kandidat seveda v opoziciji, niso šle z njegovimi glasovi za skozi, ampak z glasovi takratne koalicije. Nekako, sedaj, ko ga poslušam, je pa tale srednje bataljonska bojna skupina je pod vprašanjem, kajne. In seveda, nikakor ne more iti tole skupaj, kajti, sam takratni premier je se pogovarjal z seveda sekretarjem NATA in obljubil, kajne, da bomo zagotovili in sredstva, postopno letno višja sredstva do 2 procenta in pa seveda obljubil tudi, da bomo to srednjo bataljonsko bojno skupino sestavili, ki pa bi dejansko bila nekako srce Slovenske vojske in slovenske obrambe in varnosti.

Tako da, ne vem, kako se boste, gospod Šarec, s tem pač pogajali sedaj s Stoltenbergom, ko ste enkrat že obljubili njemu, pa tudi požrli, bom rekel, tiste obljube našim vojakom in vojakinjam tam v Bosni in seveda v misijah v Bosni in na Kosovu. Z vsem spoštovanjem ali mislite sedaj napisati novo knjigo o obrambi? V osnovo v koreniti spremeniti koncept slovenske obrambe, ki je na neki način se gradila dolga leta. Če tudi rečem, da je na žalost ta revizija, ki ste jo omenili in seveda vemo, da je to eden trik, ki ga narekuje ena koalicijska stranka oba veva to ni nobena skrivnost gre za Levico ne more se kockati z varnostjo ljudi in ne more se dopustiti rizika neuspešnosti obrambe, ki so nam ga 10 let iz Nata in iz vseh sosednjih držav nekako opominjali, da takole pač ne bo šlo. Da mi mislimo, da bomo mi člani Nata in potem takrat, ko bi počilo bog ne daj, da bi, ampak takrat bi oni prileteli in nas branili z vsemi svojimi sredstvi, če mi nimamo nekaj osnovnih sredstev in vojske in seveda teh prevoznih sredstev, kar se tudi ta trenutek in orožja namenja nabavljati, če tega nimamo. Resnično pač jaz verjamem, da ste sposobni na katerem drugem področju tole je pa zelo zahtevno za vas. Zanima me, če ste morda bili nabornik ali morda celo vojak? Če se zavedate, da se Nato o tem ne bo pogajal? Če ste se enkrat že pogovarjali verjetno ste že takrat imeli občutek, da Nato ni kako naj rečem, da bi mu nekaj obljubljali, potem pa se ne bi držal. Da opozorimo, da je potrebo Slovensko vojsko imeti obuto, imeti za njo vozila, kajti nobeden izmed nas tukaj prisotnih se ne more voziti v službo niti do parlamenta jaz ne iz Ptuja pa do Ljubljane v 30 let starih vozilih in oklepnikih se pravi za to je šlo. Če mi nameravamo imeti resnično neko teritorialno obrambo znova pa neprofesionalno vojsko, potem bi vam jaz verjel, da je mogoče, da boste opustili te nakupe, katere smo vsi skupaj obljubili.

Še enkrat. Jaz pač mislim, da imate za seboj še dva, tri odlične strokovnjake, ki bi bili z vami na ministrstvu pa, da potem seveda vam ne bo koalicijska – kaj je že – partnerica, katero sem že omenil seveda narekovala pa, da so vas vzeli kot kandidata samo, zato da bi se nadaljevalo uničevanje kot se ga je do pred nekaj let.

Hvala.