Govor

Spoštovani kolegice poslanke in poslanci, začenjamo 1. nujno sejo Odbora za obrambo, ki je bila sklicana na podlagi 47. člena, drugega odstavka 48. člena in 230. člena Poslovnika Državnega zbora Republike Slovenije.

Pozdravljam vse prisotne članice in člane odbora, posebej pa lepo pozdravljam gospoda Marjana Šarca, kandidata za ministra za obrambo in vse ostale prisotne!

Obveščam vas, da je gospod mag. Matej Tonin zadržan in da bo namesto njega nadomestni član odbora gospod Janez Žakelj.

Tako da, prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red: Točka 1. Predstavitev Marjana Šarca, kandidata za ministra za obrambo.

Ker v poslovniškem roku nisem prejel predloga za spremembo dnevnega reda, je določen dnevni red seje, kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo na obravnavo 1. TOČKE DNEVNEGA REDA – PREDSTAVITEV MARJANA ŠARCA, KANDIDATA ZA MINISTRA ZA OBRAMBO.

Predsednik Vlade, dr. Robert Golob je predsednici Državnega zbora, mag. Urški Klakočar Zupančič 25. maja 2022 na podlagi prvega odstavka 112. člena Ustave in 229. člena Poslovnika Državnega zbora predlagal listo kandidatov za ministre. Predsednica Državnega zbora je odboru poslala predlog predsednika Vlade, da Državni zbor za ministra za obrambo imenuje gospoda Marjana Šarca. V skladu s prvim in drugim odstavkom 230. člena Poslovnika Državnega zbora, sem tako sklical današnjo sejo, na kateri se nam bom predlagani kandidat predstavil. Po opravljeni predstavitvi bo odbor poslal predsednici Državnega zbora in predsedniku Vlade mnenje o predstavitvi predlaganega kandidata. Uvodni predstavitvi kandidata bodo sledila vprašanja članic in članov odbora kandidatu. Predlagam, da vprašanja članic in članov kandidatu razdelimo v sklope po 5 vprašanj. Vprašanja na primer postavljate skupaj trije člani odbora, kandidat pa nanje odgovori, potem pa sledi nov sklop petih vprašanj in odgovorov. Upam, da se strinjate s tem predlogom? (Da.) Ni nihče proti? Hvala.

Potem pa prosim gospoda Marjana Šarca, da pride za govornico in da se predstavi odboru.