Govor

Najlepša hvala za besedo.

Jaz bom kar nadaljevala ali pa se najprej pridružila k temu kar je kolegica povedala, pa bom sama citirala 6. odstavek 33. člena dosledno, da se razumemo, da lahko javnost tudi sliši kako nikjer ni nobenih matematičnih formul zapisanih, ampak piše tako: »Skladno z določbo 6. odstavka se kot kriterij merila upoštevajo velikost posamezne poslanske skupine, porazdelitev drugih funkcij v Državnem zboru, na primer mesto predsednika Državnega zbora, mesto podpredsednikov Državnega zbora«, pa se tukaj ustavim, pa povem, da v nekem načelnem smislu je mesto podpredsednika ali podpredsednice Državnega zbora v nekem simbolnem smislu ima večjo težo kot mesta v odborih, zato se po navadi šteje tudi kot 2 in tako naprej, da to je pač treba tudi upoštevati. Vi in SDS bo imel mesto podpredsednika Državnega zbora, torej že s tem dobiva neko težo napram preostali opozicijski stranki. Potem razporeditev poslancev delegacijah mednarodnih parlamentarnih inštitucijah in tako naprej.

Skratka, nikjer ni napisane matematične formule pač pa je treba gledati celoto, ne pa kar tako preračunavati kot tukaj slišimo. To je ena stvar. Če pa se že tako krčevito oklepate svojih matematičnih formul, potem bi vas pa spomnila na vašo prakso zadnjih dveh let, prakso, kjer je recimo vaša koalicijska partnerica SMC kontra vsej logiki, kontra vsem izračunom, s tem da se je razpolovila tekom vašega mandata, imela 12 mest preveč, 12 mest preveč v odborih in komisijah in s tem, da nepovezani poslanci niso dobili nobenega mesta takrat, kar je bil res posmeh in absurd prve vrste in to zaradi stranke SDS, ki je to dirigirala, ki je zdaj najbolj prepričana v svetost nekih matematičnih formul, takrat nobena formula ni več delovala in na ta način, na ta račun so imeli premoč v vseh komisijah v vseh odborih in so zrušili vse opozicijske zakonske predloge ali pa naprej potiskali tudi za državo marsikaj škodljivega.

Recimo naj na primeru frackinga povem, ki sem ga sama petkrat vlagala, petkrat je bil povožen. Zakaj? Zaradi, pa kljub temu, da smo imeli 47 glasov v parlamentu zbranih, ker se je ustavilo na odboru. Zakaj se je ustavilo na odboru? Ker so bila razmerja porušena, porušena na nepravičen način. Ali pa da se pogovarjamo o tem kako se je izrinilo protizakonito opozicijo glede na odraz moči poslanskih skupin v nadzornem svetu RTV Slovenija. Skratka, dovolili ste si take precedense kot jih še ni bilo. In zdaj tik po volitvah tukaj zapenjate za popolnoma brez veze, ko je popolnoma jasno, da imamo dve opozicijski stranki in da je edino smotrno in pravično, da pri komisijah kot sta KNOVS in KNJF, da se to enostavno »fer« razdeli med obe opozicijski stranki, ne more imeti ena stranka celega primata nad vsem, ostali pa nad ničemer, plus še podpredsednika Državnega zbora in tako naprej.

Skratka, dajte vi to matematiko malo manj dobesedno razumeti v smislu preračunavanja po matematični formuli in glejte celoto tako kot to tudi določa 6. odstavek 33. člena, če ga skrbno preberete, pazljivo preberete boste dojeli, da so stvari korektno naravnane, ostalo je pa stvar vašega medsebojnega gentlemanskega dogovora v opoziciji. Ne morete vi zdaj obremenjevati koalicije s tem, da se vi tam niste sporazumeli. Ne morete. Tako, da ne insinuirati in podtikati, da gre za politično trgovanje, gre za politično izsiljevanje na vaši strani in za brezsramnost glede na vaše početje še nedavno tega nazaj, ko ste povozili ma čisto vse procedure, vključno s tem, da je podpredsednik Simonovič, ki je z vami kooperiral, recimo, šel mimo predsednika Državnega zbora Zorčiča in dal na glasovanje na plenarni seji nekaj, česar ne bi smel dati, kar je bilo sklenjeno na Kolegiju predsednika Državnega zbora, da ne gre naprej. Še celo take stvari ste si dovolili in predrznili. Tako, da jaz mislim, da bi bilo najbolj korektno, da se ustavite v tej svoji ihtavosti in nehate izsiljevati.

Hvala lepa.