Govor

Hvala lepa, predsedujoča, za besedo.

Spoštovane kolegice, kolegi, spoštovani kandidat za ministra!

Jaz bi se zahvalil za zelo izčrpno predstavitev vaših pogledov. Rekli ste, osebni pogledi na javne finance in ne koalicijski pogledi. To je seveda v redu, če nam bo šlo dobro. Recimo, če bomo imeli konservativnega finančnega ministra, bo to pozitivno, tako je vsaj moje mnenje.

Nekaj vprašanj je že kolegica izpostavila. Jaz bi na začetku vprašal glede Zakona o dohodnini. Ker ste omenili svoje stališče, pa je bilo pred kakšnim letom objavljeno stališče stranke Z.Dej, Stranke zelenih dejanj, ki je zagovarjala to davčno reformo kot korak v pravo smer. Pa me zanima, ali ste mogoče spremenili svoje mnenje ali pa mogoče, ker sem nekje zasledil, da ste vi soavtor teh stališč.

Druga stvar. Omenili ste, da ste bili v mnogih – in tudi v CV-ju piše – vodstvenih in nadzornih funkcijah. Pa bi vas prosil, da pojasnite svojo vlogo v Adrii Airways, o kateri so krožile razne informacije in je pač končala v stečaju. Podobna je zgodba Vegrada, ki se je končala, bi rekel, neuspešno.

Potem glede Zakona o dohodnini bi samo kot mogoče podvprašanje vprašal. V tem zakonu je mnogo tudi zadev, ki so bile sprejete na podlagi pobud, recimo, Združenja gasilcev, Gasilske zveze Slovenije. Tu se tudi predpisuje davčna olajšava tisoč 500 evrov za gasilce, ki so operativci vsaj deset let. Torej, zanima tudi mene kot bivšega državnega sekretarja, ker tu sprašujejo, kako je s tem. Ali bodo res ob to olajšavo, ki jim je bila v bistvu že sprejeta in obljubljena.

Potem bi pa kot kar dolgoletni župan tudi jaz vprašal, kako je s temi povprečninami. Govorili ste o racionalnem trošenju javnih sredstev. Ta Vlada je… Tako naše Združenje županov, Nove Slovenije in tudi ta reprezentativna združenja, SOS, ZOS in ZMOS, so zelo pozdravila to zvišanje povprečnin. In bi ocenil, recimo, da je to tudi povzročilo povečane investicije in tudi gospodarsko rast. Pa me zanima vaš pogled na ta del javnih financ.

Toliko bi imel zaenkrat. Hvala.