Govor

Hvala za dano besedo, predsednica.

Spoštovani kandidat za ministra, hvala za vso to uvodno predstavitev.

Mislim, da je bila kar izčrpna. V nekem delu sem sicer imela občutek, da se še vedno nekako bolj vidite v vlogi svetovalca, ko pridete v neko podjetje in poskušate določene stvari sanirati. Ni bilo toliko poudarka morda na same javne finance, ampak jaz upam, da se boste znašli v tej nekoliko vlogi. Mene veseli, da ste med drugim tudi pohvalili hitre in učinkovite ukrepe Vlade kot odziv na samo Covid krizo. Me pa zanima bilo je rečeno, da bo na določenih področjih potrebna neka dodatna poraba na dolgi rok tam, kjer je na dolgi rok to potrebno na odločenih področjih pa omejevanje. To so vaše besede pa me konkretno zanima kje nameravate omejevati? Tisto, kar me zelo zanima kako boste izvedli in sicer plačilo po učinku v javnem sektorju? Verjetno ste seznanjeni s samim sistemom ocenjevanja zaposlenih v javnem sektorju. Verjetno tudi veste, da so skoraj vsi sami odličnjaki, ker to seveda omogoča neko napredovanje po lestvici in s tem višje plače in me resnično zanima kako boste ta sistem uvedli.

V sami koalicijski pogodbi so bom rekla kar velika pričakovanja glede trošenja. Same pa se nakazali malo drugačno smer, zato se mi zdi, da bo tukaj med drugim, ko ste omenili, da ste dober pogajalec to zelo zelo pomembno za to funkcijo, ker mislim, da boste imeli znotraj koalicije zelo težka pogajanja, ker se v določenih pogledih vaša smer popolnoma oddaljuje od pogledov na primer vaših kolegov v stranki Levica.

Recimo konkretno državno premoženje ni odgovor na demografske izzive. Jaz se s tem strinjam glede na to, da vemo kam drvi Slovenija na področju demografije me pa zanima ali se tudi ostali iz koalicije s tem strinjajo?

Omenili ste poenostavitve pavšalne obdavčitve za odločene dejavnosti kot eden izmed primerov pa me zanima ali nameravate tukaj iti zgolj v določene dejavnosti ali bo omejeno ne vem tudi glede na promet na neki znesek? Tisto, kar seveda državljane od vsega verjetno najbolj zanima so pa dodatni davčni viri v proračun, ker to pomeni manjši viri v družinske proračune. Praviloma no. Sedaj seveda vi boste verjetno to pravično in solidarno delili drugače tako, da določene morda pomeni to tudi več, ampak za večino Slovencev pa pomeni bistveno manj.

Zanima me konkretno omenili ste davek na nepremičnine tudi v koalicijski pogodbi ga imate. Tam sicer se omenja bolj kot davek na premoženje, ki že danes obstaja. Mi že danes imamo davek na premoženje in že danes v bistvu vse nepremičnine, kjer je več kot 160 kvadratnih metrov stanovanjske površine obdavčene. Mene zanima kako si pa vi razlagate ta davek na nepremičnine? Omenili ste dražje nepremičnine. Kaj sedaj to pomeni ne vem 200 tisoč ali to pomeni 300 tisoč kaj to pomeni? Omenili ste, ko ima nekdo več nepremičnin. Eno je, ko ima nekdo ne vem hišo, v kateri biva pa, potem še stanovanje, ki ga renta drugo pa je v Sloveniji dosti primerov, ko so ljudje enostavno podedovali neke vikende od svojih staršev govorim bolj za ogrožena območja ne za vikende nekje ob morju na elitnih lokacijah pa me zanima ali nameravate obdavčiti tudi take nepremičnine, v katerih dejansko ljudje ne bivajo, ampak so jih podedovali to so razni vikendi po vinogradih na primer v Halozah v Slovenskih Goricah in podobno, kako ste si to zamislili?

Zanima me ali podpirate predlog Slovenske demokratske stranke in sicer znižano stopnjo DDV na elektriko in pa plin? Sedaj glede na to, da ste imeli znižane stopnje DDV na strani pri dodatnih davčnih virih domnevam, da boste iskali možnosti, da bi te znižanje stopnje DDV večinoma zviševali ne pa morda tudi v obratno smer tako, da si očitno lahko na neki način računamo na višji DDV. Seveda to je tudi najlažje, ko dvigneš davek na dodano vrednost imaš takoj prihodek v proračun. Zanima me ali razmišljate tudi o spremembi višje stopnje DDV?

Normirani espe. To ste označili kot neke vrste anomalijo v sistemu. Ocenjujete, da je 80 odstotna splošna olajšava previsoka – stroški ja – kje bi pa vi postavili mejo pri katerih odstotkih? Med dodatnimi davčnimi viri imate tudi dediščino in darila govorite o prvem in drugem dednem redu. Ali se zavedate kaj to pač pomeni? Jaz mislim, da je to pa resnično skrajno neprimeren ukrep. Nekdo bo od svojih staršev podedoval ne vem njivo pa bo na to še obdavčen ob vsem ostalem. Ne vem, dajte malo o tem razmisliti.

Omenili ste davek na motorna vozila, električna vozila in tukaj na neki način ne vem ne strinjam se namreč s tem, da zaradi nekih posameznikov, ki izkoristijo sistem, ki morda res v nekem delu ni čisto dodelan poskušate, potem kaznovati vse. Vseskozi se je poudarjalo potrebno je iti na elektriko, električna vozila sedaj, ko se dejansko v Zakonu o dohodnini omogočilo, da ni bonitete na to, ko podjetje daje svojim zaposlenim električna vozila v najem pa nekako razmišljate o spremembi tega. Pač generalno si želim, da zaradi posameznikov, ki bi izigravali sistem ne bi rušili celotnega sistema, ampak raje najdite rešitev, da do izigravanja ne bi prišlo.

Zanima me ali boste tako kot so pač pričakovanje Nata zagotovili več kot 2 % BDP za vojsko? Iz katerega vira boste dobili za krajšanje čakalnih dob in dopolnitev zdravstvenega zavarovanja konkretno ali nameravate uvesti novi prispevek ali spet dodatno obremeniti plače? Kako, konkretno?

Potem me zanima, ali glede na to, da Gibanje Svoboda podpira univerzalni otroški dodatek, ali ga podpirate tudi vi, kakšen je vaš pogled glede tega.

Glede brezplačnih vrtcev in šolske prehrane. O tem ste nekaj že dejali, ampak kolikor jaz vem, v koalicijski pogodbi imate zapisano, da to pomeni brezplačna prehrana in vrtci za vse. To, kar se tiče socialnega dela, že danes imamo, vrtec za drugega otroka je zastonj. Tisti z nižjimi dohodki dejansko že danes plačujejo zelo malo vrtca. Tako da če nameravate narediti korak, potem je verjetno brezplačni vrtec in prehrana za vse otroke. Kje boste za to dobili denar?

Progresivna obdavčitev premoženja. No, zdaj se bom spet vrnila malo nazaj, na davek na nepremičnine oziroma premoženja. Zanima me, kako ga mislite uvesti, o kakih procentih tu govorimo, pa od katere vrednosti dalje. In ali razmišljate samo o nepremičninah ali razmišljate tudi o vsem ostalem premoženju.

Zanima me, kje boste vzeli za financiranje dolgotrajne oskrbe; omenili ste jo, niste pa povedali, od kje.

Vemo, da bo treba narediti spet eno pokojninsko reformo; to je spet velik zalogaj za sam proračun.

Kakšno je vaše stališče glede dviga povprečnin občinam? V preteklosti smo občinam namenili višje povprečnine. Boste to zagovarjali tudi v prihodnje? Ali mislite tu uvesti kakšno spremembo?

Pa morda še kot zadnje vprašanje. Glede na to, da ste bolj racionalno usmerjeni in v samo učinkovitost, me pa zanima vaš pogled na večje število ministrstev v Vladi. Ali to podpirate ali ne, pač z vidika proračuna, in ali tudi vi menite, da to ne bo imelo dodatnih bremen v samem proračunu.

Hvala lepa za vaše odgovore.