Govor

Ja, hvala lepa.

Mi smo pri obravnavi točke Zapisnik o ugotovitvi izida volitev poslancev v Državni zbor, EPA 1-IX, ne pri obravnavi treh vlog, toliko v formalno pojasnilo in razjasnitev. Glede na to, da se prvič oglašam, tudi v mojem imenu čestitke vsem izvoljenim poslankam in poslancem tega sklepa.

Torej, obravnavamo pa resno zadevo. Tako, kot je v politiki najpomembnejša stvar zaupanje in ko enkrat tega zaupanja ni več, ni več verodostojnosti, politik ne uživa več kredibilnosti, je toliko bolj pomembno zaupanje na področju dela Državne volilne komisije, torej pri ugotavljanju izida volitev. Zdaj, to zaupanje je bilo v obdobju, ko kot direktor operativno vodi Državno volilno komisijo gospod Dušan Vučko, sicer nekdanji poslanec tretjega sklica Državnega zbora, izvoljen na listi stranke(?) LDS, nekdanji policist in tako naprej, ko vodi to komisijo od 9. avgusta 2011 dalje, že nekajkrat omajano, ampak tokrat je bilo omajano do take mere in omadeževano po moji osebni oceni, da gospod Vučko tega dela več opravljat ne more vnaprej. Če želi vsaj del te kredibilnosti, ki naj bi jo Državna volilna komisija uživala, tej Državni volilni komisiji povrnit.

Zakaj to govorim? Bom pojasnil v nadaljevanju. Torej, slišali smo že šest mandatov, dva mandata politične skupine Svoboda, dva mandata Slovenske demokratske stranke, en mandat Nove Slovenije in en mandat Levice, se je kar nekaj dni, ne samo en teden, v neuradnih izidih Državne volilne komisije, objavljajo kot mandati, ki so nekako, mandati, ki so jim volivci podelili zaupanje na volitvah in tik pred zdajci, dan pred soboto, ko je Državna volilna komisija sprejemala zaključne ugotovitve, so se ti rezultati pri teh šestih mandatih obrnili na glavo. Jaz do danes nisem slišal opravičila s strani gospoda Vučka tem ljudem. Najmanj, kar bi človek pričakoval, neko normalno potezo v tem primeru, da bi ti ljudje dobili osebno opravičilo za to, kar se je zgodilo in seveda, kot drugo, da bi dobili tudi ustrezno pojasnilo, zakaj se je to zgodilo in kje je bil razlog in kdo je za to odgovoren. Tega ni bilo in tega tudi do danes nisem slišal. Pričakujem, da bo gospod Vučko danes to podrobno pojasnil in da se bo danes javno opravičil za to, kar se je zgodilo.

V zapisniku o ugotovitvi izida pri točki 14.9 beremo: »Državno volilna komisija je ob preverjanju ustreznosti porazdelitve mandatov po 92. in 93. členu ZVDZ ugotovila, da končni izid volitev na območju volilne enote Kranj, Celje, Novo mesto, Maribor in Ptuj in ni pravilen in mandati zaradi napačnega izračuna računalniškega programa niso bili porazdeljeni v skladu z navedenima določbama zakona.« Državna volilna komisija je ta računalniški program verificirala že davno nazaj, na 21. seji, davno nazaj. Torej, zakaj v predhodnih izračunih ta računalniški program ni bil uporabljen, sprašujem gospoda Vučka, kajti, to, kar piše tukaj, v temu zapisniku, po moji oceni ni verodostojno in prav bi bilo, da predno dokončno sprejmemo ta zapisnik, dobimo uradno zabeležko te 21. seje Državne volilne komisije in da ugotovimo, kdo zdaj tukaj zavaja in laže. Torej, program je bil že davno verificiran, zakaj mandati niso bili tudi v predhodnih neuradnih izračunih uporabljeni oziroma izračunani po tem programu.

Glede same potrditve mandatov kljub tej omajani verodostojnosti mislim, da ti mandati niso sporni, nobeden od teh mandatov in strinjam se tudi s tem kar je predsednica komisije obrazložila glede treh pritožb, ki ne izpolnjujejo pogojev za nadaljnjo obravnavo.

Hvala.