Govor

Pozdravljeni, kolegice in kolegi! Bomo počasi začeli.

Prav lepo vas pozdravljam na 1. seji Mandatno-volilne komisije v tem sklicu. Verjamem, da bomo uspešno delali in da bodo zadeve tekle gladko. Predvsem lepo pozdravljam nove kolegice in kolege!

Začenjam 1. sejo Mandatno-volilne komisije.

Obveščam vas, da zadržanih ni, tudi nadomestnih članic in članov ni.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red, katerega 1. točka je Zapisnik o ugotovitvi izida volitev poslancev v Državni zbor.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – ZAPISNIK O UGOTOVITVI IZIDA VOLITEV POSLANCEV V DRŽAVNI ZBOR.

Kot gradivo za to točko dnevnega reda ste prejeli navedeni zapisnik Državne volilne komisije, ki je objavljen v Uradnem listu Republike Slovenije številka 62/22. Prejeli ste tudi vloge Attile Kovácsa, državljana, in dr. Mihaela Kasaša, kandidata na volitvah poslancev v Državni zbor z dne 9. maja 2022, ter vlogo Mirka Macherja z dne 9. maja 2022.

Na sejo sem povabila gospoda Petra Goloba, predsednika Državne volilne komisije, gospoda Dušana Vučka, direktorja Državne volilne komisije in Zakonodajno-pravno službo.

V skladu s tretjim odstavkom 82. člena Ustave Republike Slovenije in prvim odstavkom 7. člena Zakona o poslancih Državni zbor potrdi poslanske mandate na prvi seji po izvolitvi. Tretji odstavek 7. člena Zakona o poslancih in prvi odstavek 13. člena Poslovnika Državnega zbora določata, da Mandatno-volilna komisija pregleda zapisnik o izidu volitev, potrdila o izvolitvi poslancev in morebitne pritožbe kandidatov ter predstavnikov list kandidatov zoper odločitve volilne komisije, ki lahko vplivajo na potrditev mandatov. V skladu s četrtim odstavkom 7. člena Zakona o poslancih in drugim odstavkom 13. člena poslovnika o potrditvi mandatov poslancev odloči Državni zbor na podlagi poročila Mandatno-volilne komisije o pregledu potrdil o izvolitvi ter o vsebini in upravičenosti morebitnih pritožb kandidatov ali predstavnikov list. Tretji odstavek istega člena poslovnika nadalje določa, da Državni zbor skupaj odloči o potrditvi mandatov, ki niso sporni, o vsakem spornem mandatu pa odloča posebej. Pritožbo kot pravno sredstvo za varstvo volilne pravice pri volitvah v Državni zbor ureja Zakon o volitvah v Državni zbor. Na podlagi četrtega odstavka 13. člena poslovnika poslanec, katerega mandat je sporen, ne sme glasovati o potrditvi svojega mandata. V skladu s petim odstavkom 13. člena poslovnika se šteje, da je Državni zbor z odločitvijo o spornem mandatu odločil tudi o pritožbi kandidata ali predstavnika liste kandidatov, vloženi pri Državnem zboru. Potrdila o izvolitvi vseh 90 izvoljenih kandidatk in kandidatov za poslance so predložena Mandatno-volilni komisiji in so vam na razpolago za vpogled.

Zdaj pa sprašujem, ali želi besedo predsednik Državne volilne komisije – vidim, da je odsoten – oziroma direktor Državne volilne komisije Dušan Vučko? Izvolite.