Govor

Ja, nekaj vrst vendarle mora bit, tako je bilo v prejšnjih mandatih. Hvala, predsedujoča.

Spoštovani kolegi, kolegice, tudi z moje strani dober dan! Ta predlog ima samo 1 člen, tako kot smo videli, kjer so navedena ministrstva, v prehodnih in končnih določbah pa je opisano, kako naj bi ta transformacija zgledala. Pod vlado Janeza Janše je bilo 14 ministrstev, 2 vladni službi in 1 urad. Zdaj, po vašem koalicijskem predlogu, se pravi, bodočega premierja Roberta Goloba, boste pa imeli 19 ministrstev in 1 Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Zdaj, vseeno, zdaj če tudi pogledamo pa potehtamo te transformacije, kam se kaj reorganizira, lahko ugotovimo pod črto, da se vseeno ministrstva pod vašo bodočo vlado povečuje, kot je kolega Lisec dejal, za 3 ministrstva. To v praksi pomeni trikrat več kabinetnih zaposlitev, trikrat več strokovnih sodelavcev, trikrat več reprezentance in če se malo pošalim, še trikrat več fikusov. Vi pravite, da sledite zagotavljanju večje učinkovitosti, hitrejšemu, lažjemu izvajanju zastavljenih politik te nove vladne koalicije, jaz pa vendarle ocenjujem, da je to večanje ministrstev nepotrebno, bo dejansko kontraproduktivno in seveda na stroške davkoplačevalcev – to je treba poudarit. Na stroške davkoplačevalcev se napihuje državna uprava in seveda, dragoceni čas, ki boste ga zdaj porabili za reorganizacijo teh obstoječih ministrstev, na vaša pač, nova ministrstva, bi se pa lahko vmes že delalo na kakih dobrih začetih programih vlade, ki je v odhajanju.

Zdaj, jaz sem si šel pogledat ta vaš predlog in kaj me je tudi zbodlo v oči, da, mislim, to je paradoksalno, kajne. Vi zdaj pravite, da se večate, hkrati pa dajete noter 3 primere in uporabite v bistvu tri države; Francijo 16 ministrstev, Poljsko 17 ministrstev, Irsko 17 ministrstev. V bistvu, vi greste iz teh vitkih vlad, to je res paradoksalno, večate na 20 ministrstev in kot primer navajate ta primerjalno pravni primer iz drugih držav, kjer imajo dejansko de facto manj ministrstev. Ne vem, kdo vam je to pisal, verjetno še niste utečeni v poslanski skupini, ampak kakorkoli.

Tudi glede povsem novega ministrstva, Ministrstva za solidarno prihodnost, Ministry of solidarity future. Jaz sem si prav šel pogledat, kajne, sem prav »poguglal«, če obstaja kakšno tako tovrstno ministrstvo po svetu. Seveda ga ni. So določena ministrstva, kjer imajo besedo solidarnost, ampak konkretno, takšnega ministrstva za solidarno prihodnost ni nikjer na svetu. Ministrstva za solidarno prihodnost ni nikjer na svetu.

Zdaj, to ministrstvo, ki naj bi ga vodil kolega iz Levice, Luka Mesec, naj bi tudi ukvarjalo s področjem stanovanjske problematike, ampak glejte, naša Vlada ni potrebovala posebnega ministrstva za to, se strinjam, perečo problematiko. Mi smo recimo Zakon o stanovanjski shemi za mlade, smo rešili stanovanjsko oziroma bomo reševali s tem zakonom, vprašanje mladi(?) z vidika lastniških(?) nepremičnin. Nismo rabili ekstra imet takega ministrstva. Tako da, glejte, kot je kolega Lisec rekel, nepotrebno bohotenje že v samem štartu. Jaz ocenjujem, da to je res dokaj klavrn štart bodoče koalicije s tem napihovanjem ministrstev in zdaj, kajne, kje so tiste vaše prioritete, ki ste jih tako vehementno zagovarjali tekom volilne kampanje, priprava na novi val, morebitni, Covida, soočenje z energetsko krizo in tako dalje. Zdaj na začetku imamo bohotenje iz najvišje, bi rekel, pozicije državne uprave, ministrstev, saj, po eni strani je jasno, treba je najti tudi službe za vaše politične sopotnike, se pravi zapolnjevanje izpadlih kadrov s strani LMŠ in SAB, to je jasno, pa vendarle, vse to bo šlo na rovaš davkoplačevalcev.

Toliko zaenkrat, hvala lepa.