Govor

Hvala lepa.

Spoštovane kolegice in kolegi!

Vizija razvoja Slovenije Gibanja Svoboda, ki so ji volivke in volivci na aprilskih volitvah podelili prepričljivo največ poslanskih sedežev v tem sklicu Državnega zbora, temelji na nekaj ključnih točkah: zelenem preboju, ki ga bo generiralo močno vpeto gospodarstvo v mednarodne tokove, kar bo omogočalo povečevanje dodatne vrednosti slovenskega gospodarstva in več delovnih mest, ki ustvarjajo višjo dodano vrednost, moderni socialni državi, ki bo zagotavljala ne zgolj hitro dostopnost vseh javnih služb, temveč tudi njihovo visoko kakovost, in predvsem na svobodni in odprti družbi, ki bo visoko participatorna in zato odprta za uvajanje za državljane koristnih in pomembnih sprememb. Te temelje delimo tudi z našimi koalicijskimi partnerji, saj smo pred dnevi parafirali koalicijsko pogodbo, ki podrobneje določa prioritete naše vlade. Predlog novele Zakona o Vladi, ki jo danes obravnavamo sledi tej viziji in vsebuje vse potrebne spremembe, da vizijo, za katero smo na volitvah dobili mandat, tudi uresničimo. Cilj predlaganega zakona je vzpostaviti učinkovito organizacijsko strukturo ministrstev, ki bo zagotavljala visoko operativnost in uspešno izvajanje nalog nove vlade na podlagi koalicijskega dogovora političnih strank v Vladi Republike Slovenije v mandatu 2022-2026. Predlagane spremembe in dopolnitve zakona sledijo načelom odzivnejše in predvsem bolj operativnega ustroja in delovanja ministrstev nove vlade. Pri pripravi predloga zakona so bila seveda upoštevana načela zakonitosti in samostojnosti državne uprav v skladu s katerimi državna uprava opravlja svoje delo samostojno in na podlagi Ustave, zakonov in drugih predpisov. In tudi načelo transparentnosti v skladu s katerim so ministrstva in njihova delovna področja določena dokler ne bo spremenjen zakon o državni upravi.

Poglavitne rešitve predloženega zakona se nanašajo na ureditev sestave vlade v mandatnem obdobju 2022-2026 in drugačno določitev delovnih področij nekaterih ministrstev. Vlada bo imela tri ministrstva več kot doslej, a gre za ministrsko trojico, ki bo podpirala vizijo in glavne prioritete vlade in jo usmerjala v prihodnost. Oblikovala bodo politike za soočanje in obvladovanje izzivov današnjega in jutrišnjega dne, na katere se bomo morali kot država pripraviti in se z njimi tudi aktivno soočiti. Ministrstva bodo bolj vitka in zato bolj operativna in odzivna. Reorganizacija ministrstev bo zagotavljala večjo učinkovitost in lažje izvajanje zastavljenih politik vlade. Prerazporeditev javnih uslužbencev, opreme, dokumentacije, prostorov in pravic proračunske porabe bo izvedena v skladu z akti o organizaciji in sistemizaciji delovnih mest ter na novo vzpostavljenimi področji pristojnosti posameznih ministrstev iz tega zakona. Posebej naj poudarim, da novela zakona nima finančnih posledic za proračun Republike Slovenije, saj bodo ministrstva delovala znotraj že določenih finančnih okvirov. Dodatnega zaposlovanja kadrov kot si ga je z nekaj sto razpisanimi delovnimi mesti v javni upravi privoščila tik pred odhodom sedanja vlada mi ne načrtujemo.

Obdani smo z množico izzivov kot so podnebne in demografske spremembe, migracije, spremenljivost trga dela, ki ga vse bolj zaznamujejo digitalizacija in nove tehnologije ter potreba po nenehnem razvoju, novih znanjih in veščinah. V zadnjih mesecih postaja čedalje pomembnejše tudi vprašanje varnosti naše osebne, pa tudi varnost preskrbe z energenti in preskrbe s hrano. Vojna v Ukrajini pa prinaša nove in nove izzive. A neodgovorno od nas vseh bi bilo, da bi čas in energijo zapravljali za obračunavanje brez dejanskih vsebinskih argumentov in ciljev, med tem ko se zunaj sten razpravnih dvoran svet čedalje hitreje spreminja in nam prinaša nove negotovosti, ki zahtevajo takojšen odziv. Naša skupna odgovornost so država in ljudje. Zato predlagamo, da novelo zakona odbor podpre in na ta način naredi prvi simbolni korak predaje izvršne veje oblasti koaliciji strank, ki imajo za to mandat, ki so jim ga podelili volivke in volivci. Čakajo nas zahtevna štiri leta, polna sprememb in ta zakon je prvi znanilec naše zavezanosti volj in zaupanju volivk in volivcev. Hvala.