Govor

Igor Antauer

Gospod predsednik, hvala lepa za besedo.

Lep pozdrav poslanke in poslanci ter ostali prisotni!

Mi smo zadevo obravnavali po pojasnilih oziroma stališčih, ki ga je podalo Ministrstvo.

V razpravi je bilo predvsem izpostavljeno, da Komisija podpira Predlog stališča in cilje celovite mednarodne konvencije o boju proti uporabi informacijske in komunikacijske tehnologije v kriminalne namene, saj ocenjuje, da je glede na rast digitalnega tržišča in hiter razvoj komunikacijske tehnologije, potrebno razumevanje in ustrezen odziv na pojavne razsežnosti kibernetskega kriminala.

Komisiji je znano, da je Konvencija Sveta Evrope o kibernetskem kriminalu iz leta 2001, ki posega v kibernetski prostor, doživela široko politično podporo, a je bila hkrati predmet razprav glede posameznih vsebin. Zato pozdravljamo pripravljenost držav članic EU, da tudi EU postane pogodbenica zadevne konvencije.

Izpostavljen je bil še posebej postopek ratifikacije, kjer se je zastavilo vprašanje, ali bo nova konvencija v izključni pristojnosti EU ali pa bo v deljeni pristojnosti z državami članicam in EU.

Komisija za mednarodne odnose in evropske zadeve je soglasno sprejela mnenje, da podpira Predlog stališča Republike Slovenije do Priporočila sklepa Sveta o odobritvi pogajanj o celoviti mednarodni konvenciji o boju proti uporabi informacijskih in komunikacijskih tehnologij v kriminalne namene.

Hvala lepa!