Govor

Vladimir Horvat

Hvala lepa tudi tokrat za besedo.

Morda samo uvodna generalna pripomba, ki velja za vse, pa je prej v začetku nisem omenil. Vsi razpisi so posledica pomanjkanja sodnikov na teh sodiščih, za katere je bil objavljen razpis. Vzroki za razpise so v glavnem v tem, torej upokojitve sodnikov, napredovanje določenih okrajnih sodnikov na sodišča višje stopnje, njihove premestitve in tako naprej.

Pri tem predlogu bi poudaril v zvezi s to problematiko naslednje: tu gre za, kot ste že opazili, za veliko števil zadev na področju ZVEtL, to je torej urejanje etažne lastnine in pa pripadajočih zemljišč k stavbam, ki so v etažni lastnini. Tu gre za izjemno zahtevne postopke, ki se ne rešujejo hitro zaradi zapletenosti samega postopka. Razen tega, in velja to tudi za Sežano, pa se je nabralo veliko število zadev, povezanih z dedovanjem premoženja agrarnih skupnosti. Očitno je tudi za območje, ne vem, Krasa, Brkinov, obale, Primorja, ali kakorkoli že rečemo, slovenske Istre, ta problematika pereča, in pravno ne tako zelo enostavna. Sodnica, če bo izvoljena, bo reševala prav te zadeve, torej s področja ZVEtL in pa s področja dedovanja premoženja agrarnih skupnosti.

No, pa če preidem na samo kandidatko: gospa Mojca Švara Buda je rojena leta 1980. Tudi njo odlikujejo visoke ocene v času študija, pa tudi, ko je opravljala pravniški državni izpit.

Po opravljenem državnem pravniškem izpitu se je zaposlila kot strokovna sodelavka na gospodarskem oddelku Okrožnega sodišča v Kopru. Opravljala je posamezna opravila v gospodarskih sporih v nepravdnih postopkih po Zakonu o gospodarskih družbah, v postopkih zavarovanj, mednarodne pravne pomoči, osebnega stečaja in dodelitve brezplačne pravne pomoči.

Velja enako, kot za vse ostale strokovne sodelavke, ki so danes predlagane, tudi ona je izdelovala osnutke sodnih odločb tam, kjer je lahko, seveda preskušala v začetih postopkih tožbe in druge vlog.

Po 9 letih na Okrožnem sodišču v Kopru je bila leta 2017 na lastno željo premeščena na Okrajno sodišče v Sežani, kjer je prav tako strokovna sodelavka. Na tem sodišču opravlja naloge na širokem spektru pravnih področij, in sicer na izvršilnem, nepravdnem, zapuščinskem in pravdnem oddelku, kar ji seveda daje potrebno širino, ne samo v začetni fazi, če bo izvoljena, ampak tudi potem, ker vemo, da na Okrajnih sodiščih mora znati sodnik reševati ne samo specializiran / nerazumljivo/, ampak tudi v bistvu ves spekter ostalih tako pravdnih, nepravdnih, včasih celo kazenskih zadev.

Posebno cenimo to, da ni opravljala samo ozkega dela, ki pritiče strokovnim sodelavcem, ampak je svojo privrženost sodstvu prikazala tudi v teh izvensodnih, pa vendarle potrebnih opravilih, kot je priprava navodil za delo v ZVEtL zadevah, kar seveda pomeni, da je tudi za reševanje teh zadev strokovno visoko usposobljena. Ima kar 16 let dela pravnice, od tega pa 13 let po opravljenem državne izpitu, in kot rečeno, na več pravnih področjih.

Njeno dosedanje delo je bilo tudi v okviru sodišča, Okrajnega sodišča v Sežani in tudi na Okrožnem sodišču v Kopru, ocenjeno kot odlično. Opisane kvalitete pa smo prepoznali tudi članice in člani Sodnega sveta pri razgovoru z njo. Ima tudi zelo dobre, to moram poudariti, komunikacijske sposobnosti, saj je podajala jasne in preudarne odgovore. Zato jo Sodni svet predlaga za izvolitev na razpisano sodniško mesto. Hvala lepa.