Govor

Vladimir Horvat

Hvala lepa za besedo, gospa predsednica.

Spoštovani gospe poslanke, gospodje poslanci, lepo pozdravljeni!

Dovolite mi, da na začetku poudarim tisto, kar je skupno tudi za vse današnje razpise, namreč fazni postopek pri izbiri kandidatov za sodniške funkcije.

Sodni svet je tudi tokrat vodil izbirni postopek v več fazah, pri čemer so si faze sledile zaporedno, glede na izid prejšnje faze. Prva faza je zajemala preverjanje izpolnjevanja razpisnih pogojev kandidatov. V drugi fazi je Sodni svet opravil oceno primernosti kandidatov. V tretji fazi, končni, pa je po opravljenih razgovorih opravil izbor najustreznejših kandidatk oziroma kandidatov.

Če začnem, tako kot sem slišal vrstni red predlaganih kandidatk oziroma kandidatov, bi potem začel z gospo Nino Zupan, ki je predlagana v izvolitev v sodniško funkcijo na sodniško mesto okrožne sodnice na Okrožnem sodišču v Kranju. Gospa Nina Zupan je rojena v letu 1985. Poudari bi nadpovprečne ocene, tako v času študija 8,68. Kasneje je na Pravni fakulteti v Velenju diplomirala iz mednarodnega javnega prava in z oceno Cum Laude pridobila znanstveni naziv Master of Law. Pravniški državni izpit je opravila z izjemno povprečno oceno 9,7.

Na kratko, njene dosedanje delovne izkušnje: po opravljenem strokovnem izpitu se je zaposlila najprej v Kabinetu ministra za, na Ministrstvu za pravosodje, kjer je poleg drugega dela sodelovala pri oblikovanju zakonodajnih predlogov, drugih predpisov in drugih najzahtevnejših gradiv. Pripravljala je mnenje v zvezi z veljavno zakonodajo in sodelovala pri pripravi stališč Slovenije pri sprejemanju aktov. Od leta 2014 dalje je zaposlena kot strokovna sodelavka na Vrhovnem sodišču Republike Slovenije, kjer je trenutno razporejena na delo na civilni oddelek, delo pa je dve leti in pol opravljala tudi na gospodarskem oddelku. Vpisana je tudi v doktorski študij prava, kar ji seveda daje še dodatno razsežnost, in sicer v smeri civilnega prava, na kar je tudi razpis. Sodeluje na različnih sodniških šolah kot predavateljica, je avtorica več pomembnih strokovnih člankov, odlično govori angleški in nemški jezik, tako da ji to daje še dodatno razsežnost in ji omogoča seveda še bolj kvalitetno delo pri pripravi osnutkov, in če bo izvoljena, seveda tudi pri odločanju kot sodnice.

Sodniki Vrhovnega sodišča jo zelo dobro poznamo in jo ocenjujemo kot močno nadpovprečno, celo, ne, kot najboljšo strokovno sodelavko, tako v smeri delovne učinkovitosti, kot tudi glede strokovnih sposobnosti. Njeno poznavanje civilnega in gospodarskega prava ter razumevanja človekovih pravic in Judikature ESČP ter prava EU je izjemno. Njena sposobnost pisnega in ustnega izražanja je nadpovprečna. To pa je prepoznal, vse te njene lastnosti in sposobnosti, poleg seveda socialnih veščin in karakternih, osebnostnih lastnosti pa je na razgovoru prepoznal tudi Sodni svet. Zato jo predlaga v izvolitev na predlagano sodniško funkcijo. Hvala lepa.