Govor

Dobro jutro. Pozdravljeni!

Obveščam vas, da so se za današnjo sejo opravičili kolega Jože Tanko in kolega Ferenc Horváth. Hkrati pa s pooblastili na današnji seji sodelujejo kolegica Andreja Živic nadomešča mag. Boruta Sajovica, kolega Jožef Horvat nadomešča Janeza Ciglerja Kralja, Jani Prednik nadomešča mag. Bojano Muršič in dr. Martin Premk nadomešča mag. Natašo Avšič Bogovič, na nezasedeno mesto, ki pripada Poslanski skupini Svoboda, pa je prišel Lenart Žavbi. To je to o nadomeščanjih.

S samim sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red: 1. točka - Predloga za izvolitev v sodniški funkciji na sodniški mesti okrožnih sodnic na Okrožnem sodišču v Kranju, 2. točka - Predlog za izvolitev v sodniško funkcijo na sodniško mesto okrajne sodnice na Okrajnem sodišču v Sežani, 3. točka - Predloga za izvolitev v sodniški funkciji na sodniški mesti okrožnih sodnic na Okrožnem sodišču v Ljubljani, 4. Predlog za izvolitev v sodniško funkcijo na sodniško mesto okrajnega sodnika na Okrajnem sodišču v Celju, 5. Predlog za izvolitev v sodniško funkcijo na sodniško mesto okrajne sodnice na Okrajnem sodišču v Kopru, 6. Predlog za izvolitev v sodniško funkcijo na sodniško mesto okrajne sodnice na Okrajnem sodišču v Velenju, 7. točka - Predlog sklepa o razrešitvi člana Upravnega odbora Sklada za financiranje razgradnje Nuklearne elektrarne Krško in za odlaganje radioaktivnih odpadkov iz Nuklearne elektrarne Krško, 8. točka - Predlog sklepa o ugotovitvi prenehanja mandata članici Programskega sveta RTV Slovenija, 9. Predlog sklepa o ugotovitvi prenehanja mandata članu Programskega sveta RTV Slovenija, 10. točka - Določitev kandidacijskega postopka za imenovanje dveh članov Državne revizijske komisije in 11. točka - Administrativne zadeve.

31. maja pa sem predlagala še razširitev dnevnega reda seje za točko A1. Predlog za razrešitev sodnika Ustavnega sodišča Republike Slovenije.

Želi mogoče kdo v imenu svoje Poslanske skupine predstaviti stališče o predlogu za razširitev dnevnega reda te seje? (Ne.) Ne želi.

V skladu z desetim odstavkom 64. člena Poslovnika razprava o predlogih ni mogoča, ja, to bom preskočila.

Glasujemo o predlagani razširitvi dnevnega reda z novo A1. točko. Glasujemo. /glas iz ozadja/ Ja, bomo počakali. Smo?

Glasujemo. Navzočih je 13 poslank in poslancev, za je glasovalo 13, proti nihče.

(Za je glasovalo 13.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je predlog sprejet.

Nekatera gradiva za današnjo sejo ste prejeli v varovani predal v sistemu UDIS, ker vsebuje osebne podatke, ki so varovani na podlagi Zakona. In v kolikor jih nameravate navajati oziroma v zvezi z njimi sprožati vprašanja, vas seveda lepo prosim za predhodno opozorilo, da v takem primeru v skladu s 101. členom Poslovnika zapremo sejo za javnost.

Prehajamo na A1. TOČKO DNEVNEGA REDA – NA PREDLOG ZA RAZREŠITEV SODNIKA USTAVNEGA SODIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE.

Predlog in delovno besedilo predloga sklepa sta objavljena na spletni strani Državnega zbora. K tej točki dnevnega reda se sicer vabi generalno sekretarko Urada predsednika Republike, s katero sva ugotovili, da je v tem trenutku zadeva zgolj, bom rekla, narave obvestila, in sva se tudi dogovorili, da nima smisla, da se gospa danes udeležuje seje. Seveda bo pa gospa Kovač v nadaljevanju postopka sodelovala, kot tudi sicer običajno.

Predsednik Republike je Državnemu zboru posredoval Predlog za predčasno razrešitev sodnika Ustavnega sodišča, saj je dr. Marijan Pavčnik s te funkcije odstopil in prosil za razrešitev z dnem 31. 12. 2022.

V skladu s tretjim odstavkom 19. člena navedenega zakona tudi Državni zbor razreši sodnika z dnem, ki ga sodnik predlaga.

Želi kdo razpravljati? (Ne.) Prav. Potem zaključujemo razpravo.

In dajem na glasovanje naslednji predlog sklepa:

»Mandatno-volilna komisija predlaga Državnemu zboru, da sprejme sklep, o razrešitvi sodnika Ustavnega sodišča Republike Slovenije, s katerim se s funkcije sodnika razreši dr. Marijan Pavčnik z dnem 31. 12. 2022.«

Glasujemo. Navzočih je 13 poslank in poslancev, za je glasovalo 13, proti nihče.

(Za je glasovalo 13.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

In zaključujemo to točko dnevnega reda.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOGA ZA IZVOLITEV V SODNIŠKI FUNKCIJI NA SODNIŠKI MESTI OKROŽNIH SODNIC NA OKROŽNEM SODIŠČU V KRANJU, ki ju je Državnemu zboru predložil Sodni svet.

Gradiva k vsem imenovanjem so objavljena pri EPA, obrazložene predloge Sodnega sveta pa ste članice in člani zaradi varstva podatkov prejeli v varovani predal v sistemu UDIS.

K tej in naslednjim petim točkam sem vabila predsednika Sodnega sveta gospoda Vladimirja Horvata, ki ga lepo pozdravljam.

Sodni svet na podlagi 130. člena Ustave, prvega odstavka 23. člena Zakona o Sodnem svetu ter 19. člena Zakona o sodniški službi Državnemu zboru predlaga, da v sodniški funkciji na sodniški mesti okrožnih sodnic na Okrožnem sodišču v Kranju izvoli gospo Nino Zupan in mag. Matejo Špes.

Predsednika Sodnega sveta prosim za uvodno obrazložitev. Izvolite.